I starten af marts opstiller det norske institut for naturforskning (NINA) to UV-lamper i nærheden af Norges første vindmøllepark på øen Smøla. Lamperne skal lyse lige op i luften.
Lyset, der er usynligt for det menneskelige øje, er rettet mod fugle og skal få dem til at ændre retning, hvis de er på vej ind i vindmølleparken. Vindmøllernes rotorblade kræver ifølge Teknisk Ukeblad hvert år adskillige fugleliv – heriblandt store og forholdsvis sjældne fugle som Kongeørnen.
»Der er en del studier, der viser, at fugle reagerer på lys inden for UV-spektret, som vi mennesker ikke kan se. Hvis vi finder ud af, at fuglene på Smøla reagerer på det lys, vi sætter op, kan vi bruge UV-lys til at lave en slags hegn rundt om vindmøller for på længere sigt at forhindre, at fugle flyver ind i dem,« siger afdelingsingeniør ved NINA Øyvind Hamre til Teknisk Ukeblad.
Sorte møller og pulserende lys
Testen er en del af et større projekt, ledet af elselskabet Statkraft, der skal nedbringe antallet af døde fugle i vindmølleparker. Sidste år blev otte turbiner i parken blandt andet malet sorte i håb om, at fuglene ville opdage, at de var på kollisionskurs med møllen.
Den sorte maling er dog ikke så effektiv om natten, og det bliver også i de mørke timer, at UV-lyset skal testes. For at sikre, at fuglene ikke vænner sig til lyset, vil folkene bag projektet blandt andet forsøge sig med pulserende lys, der udsendes i to forskellige bølgelængder.
En radarstation skal så opfange, om fuglene reagerer som forventet på det usynlige lys. I første omgang vil lamperne blive placeret uden for selve vindmølleparken for ikke at forstyrre et andet projekt, der også involverer radarmålinger.
Projektet kører fra starten af marts til maj, hvorefter nætterne bliver så lyse, at lamperne ikke har nogen effekt. Hvis projektet bliver en succes, vil lamperne blive opstillet i parken.
Leave a Reply