Roaming-ballade i EU: ’En ordentlig gang sukker på en bitter pille’

En ordentlig basse af en lovpakke om telemarkedet bliver lige nu forhandlet på livet løs i Europa-Parlamentet. Men stridigheder om reglerne om netneutralitet betyder, at processen kan gå i stå – og hermed også spænde ben for aftalen om at afskaffe roaming-priser for telekunderne i EU.

Læs også: EU’s roaming-aftale truet af strid om netneutralitet

Den politiske gruppe De Grønne, som SF har sluttet sig til i Europa-Parlamentet, holder fast på, at de kommende EU-regler skal sikre et fuldstændigt ’neutralt net’, hvor teleselskaberne heller ikke må tilbyde positiv særbehandling. Omvendt er den største gruppe i parlamentet, de konservative, helt generelt imod konceptet om netneutralitet.

Men de store partier har ikke travlt med at melde ud om netneutralitet, men sælger i stedet telepakken på roaming-aftalen, og det falder Margrethe Auken fra SF for brystet.

»Man sælger et brud på netneutraliteten med et smadderpopulært forslag om at afskaffe roaming. Jeg synes, det er vigtigt, at der kommer skarp opmærksomhed om det. Det er en sindssyg indviklet lov, som man vil haste igennem, og det plejer vi ikke at gøre her. Og det virker underligt, hvis teleselskaberne er gået med til roaming-forslaget, uden at få noget andet til gengæld,« siger SF’s enlige repræsentant i Europa-Parlamentet til Version2.

Hun kalder roaming-aftalen for ’rigtig meget sukker på en bitter pille’, altså en måde at få den samlede pakke igennem parlamentet, uden at få ballade over manglende netneutralitet.

»Min politiske næse siger mig, at teleselskaberne har fået noget for at acceptere roaming-forslaget, siden de ikke har lavet mere ballede. De er meget stærke. Jeg håber, jeg har uret, men jeg kan næsten ikke tro det,« siger hun.

Læs også: Sådan kom EU-forbuddet mod roaming-priser på bordet

‘Spekulativt sludder’

Men Jens Rohde, der som næstformand i Europa-Parlamentets industriudvalg har været dybt involveret i telepakken, afviser hendes anklage fuldstændigt.

»Det er noget spekulativt sludder. Hun ved ikke, hvad hun snakker om. Man er nødt til i et demokrati at acceptere, at nogen ikke synes, at netneutralitet er en god idé. De Grønne mener, at internettet er et offentligt velfærdsgode, mens andre synes, at det er i orden, at det er på private hænder. Så jeg har ikke lavet nogen studehandel – jeg har forsøgt at strikke et kompromis sammen mellem to forskellige skoler, som står ekstremt stejlt overfor hinanden,« siger Jens Rohde.

Den konservative gruppe i Europa-Parlamentet, der er klart den største, er decideret imod konceptet med netneutralitet. Og på den anden fløj står så De Grønne, der kræver fuldstændig netneutralitet.

Lykkes det ikke Jens Rohde og industriudvalget at finde et kompromis om netneutralitet, som kan skabe flertal bag hele telepakken, kan lovkomplekset falde til jorden.

»Vi risikerer nu, at hele pakken falder, og det mener jeg er for tåbeligt. Nu prøver jeg at mægle og indgå et kompromis. De Grønne er uden for pædagogisk rækkevidde. Deres forhandler er pirat og kan ikke forhandle og indgå kompromiser (Amelia Andersdotter fra det svenske Piratparti, red). Kommer man med noget, vil hun have mere oven i,« siger han.

Udover den konservative gruppe, hvor Bendt Bendtsen sidder, er den socialdemokratiske gruppe og den liberale gruppe, hvor Jens Rohde holder til, de to andre store partier over midten.

»Jeg håber, vi kan få en aftale henover midten. Lige nu er der ingen, der ved, hvor det ender, fordi nogle har taget hele pakken som gidsel for nogle minimale tekniske ændringer om netneutralitet,« siger Jens Rohde.

Fyldt med grimme fælder

Den svenske pirat er omvendt i høj kurs hos partifællen Margrethe Auken.

»Vi har sådan nogle som hende, der virkelig kan finde ud af det med it, og de siger, at telepakken er fyldt med grimme fælder. Vi har altid hos De Grønne været helt i front på de sager. Vi er drivkraft i spørgsmålet om softwarepatenter, og vi var drivkraft mod ACTA-aftalen,« siger Margrethe Auken.

At spørgsmålet om netneutralitet gennem telepakken er koblet sammen med roaming-aftalen, gør dog forhandlingerne komplicerede for De Grønne.

»Vi er da i en klemme, for det er også utroligt vigtigt for os at få roaming væk. Men det kan vise sig, at det er en ordentlig gang sukker oven på en bitter pille. Så skal vi i hvert fald have gjort tydeligt, at det er det, der sker. Telepakken bliver vedtaget under alle omstændigheder, så spørgsmålet er, hvad vi får ud af at lave ballade. Jeg håber, vi får nogle ændringsforslag igennem, der sikrer, at man ikke kan begrænse netneutralitet,« siger Margrethe Auken.

Det nuværende forslag om netneutralitet i telepakken slår fast, at teleselskaber som udgangspunkt ikke må forskelsbehandle internettrafik, men der er undtagelser. De såkaldte ‘specialised services’ – altså specielle aftaler mellem eksempelvis indholdsleverandører og teleselskaber – er tilladt, og skeptikere mener, at de undtagelser i praksis vil udhule netneutraliteten.

I dag er der ingen regler om netneutralitet i generelt i EU, men enkelte medlemslande har selv lavet nationale regler.

Læs også: Kommer fremtidens internet til at ligne kabel-tv?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>