Blog: Orkestrering af vores sky

Uge 2:

I min sidste blog kom vi igennem processen omkring opsætning af vores sky isenkram. Det var den nemme del, så står det store spørgsmål tilbage, hvordan får vi solgt skyen ind i organisationen og i sidste ende, til vores eksterne kunder?

Man skulle ikke tro det, men IT branchen kan til dels være meget konservativ og dels meget skeptisk overfor nye idéer. Det sidste kan man nok have lidt sympati for, da man kan opleve hvordan journalister og sælgere prøver at prakke os alt muligt ubrugligt på. Det er egentlig det som sky konceptet lider under, det er mere tåge end sky. Derfor er efterspørgslen efter sky teknologi endnu meget begrænset.

Som med alle andre ting her i livet så man må give til folket hvad folket vil ha’ og de vil komme af sig selv, og kun derefter kan man sælge dem det som de endnu ikke ved de har brug for. I Anno Domini 2014 efterspørger folket virtualisering, de vil gerne virtualisere deres velkendte legacy miljøer og have dem hostet ude i byen. Men ”virtualisering i byen” er ikke det samme som ”skyen”, virtualisering i byen er bare hostet virtualisering, denne misforståelse har også bidraget til tågen i sky snakken. Hostet virtualisering er blot vores markedsføringsmæssige løftestang for at få solgt skyen ind i organisationen.

Heldigvis for det, så har de gæve gutter hos Joyent allerede tænkt på det. De har porteret KVM til SmartOS så man kan virtualisere og hoste stort set alle eksisterende operativsystemer. Og der er jo ganske fint, men hvordan får man implementeret den vigtige selvbetjening for kunder? Da de fleste af vores kunder er kommandolinie udfordrede, så det vi har brug for er en lækker grafisk brugerflade, så kunderne selv kan oprette og styre deres virtuelle maskiner en gros.

Der findes på nuværende tidspunkt kun to orkestrerings produkter tilgængelige for SmartOS, den første er Joyents proprietære løsning SmartDataCenter, som er en komplet enterprise løsning, og så er der Project FiFo, som også er enterprise (agtig) og oven i købet open-source.

Valget var temmelig enkelt og givet på forhånd, vi kan for tiden ikke retfærdiggøre udgifterne til indkøb af Joyents SmartDataCenter, så vi står kun tilbage med Project FiFo. Vi downloadede version 0.4.1 – “Hopping Husky” og installationen var simpel og lige ud af landevejen. Vi havde et brugbart GUI op og køre på et par minutter.

FiFo vil gerne gøre alt hvad du nogensinde kunne få brug for når du skal administrere din private sky…… undtagen to ting, hvoraf den ene er at servere images af virtuelle maskiner, den anden ting kan vi komme ind på på et andet tidspunkt. Images i SmartOS terminologi kan vel nærmest sammenlignes med en Virtual Appliance, altså en køreklar virtuel maskine. FiFo forbinder sig til en offentlig image server f.eks. datasets.at og datasets.joyent.com (”image” hed før i tiden ”dataset”, derfor denne navneforvirring) men ingen af disse servere tilbyder Windows images pga. åbenlyse licensspørgsmål. Siden vores markedsførings strategi også er at udbrede SmartOS blandt vores Windows udviklere, så bliver vi altså også nød til at lave vores egen image server.

Den første og lavpraktiske løsning vi kiggede på var den foreslået af Joyent Creating a Poor Man’s Image Server, men FiFo er kun kompatibel med det nye API så denne løsning er udelukket. Den anden løsning er at lave et lokalt Dataset API repository for SmartOS (dsapi), opsætningen er relativ simpel og ligefrem. Den eneste mindre klage over denne image server er at den bruger hukommelse ad libitum, samt at man skal allokere hukommelse to gange størrelsen på image filen. I vores tilfælde havde vi et 8Gb Windows Server 2012 image, så vi var altså nødt til at permanent allokere 16 Gb RAM, hvilket er lidt spild at hukommelse.

Nu er vores sky oppe at køre og alle er glade. Ovenfor er der et billede af mig og en af vores utallige lykkelige Windows .NET udviklere.

For lige at vende tilbage til den anden ting som FiFo ikke kan, nemlig at allokere ”beregnings instanser” dynamisk. En ”beregnings instans” er nærmest en skive af hypervisorens hardware abstraktion der indeholder CPU, disk, RAM og netværk, eller i SmartOS terminologi en ”zone”. Manglen på denne funktionalitet gør at FiFo ikke med rette kan kalde sig for fuldblodet sky orkestrering. Men den tjener vores formål set fra et markedsførings synspunkt for nu.

Stay tuned til næste gang, hvor det hele tager en uventet drejning…..

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>