Forsvarseksperter splittede omkring bælter eller hjul under forsvarets nye mandskabsvogne

Det er ikke kun forsvaret, der har svært ved at vælge mellem hjul og bælter i det kommende køb af nye pansrede mandskabsvogne til hæren. Også forsvarseksperter er usikre på, hvad der vil være den bedste løsning for hæren.

Grundlæggende handler forskellen på hjul og bælter om, hvilke missioner forsvaret regner med at skulle sættes ind i fremover. Sådan lyder det samstemmende fra tre danske eksperter.

Hjul egner sig i udgangspunktet bedst til blødere missioner i civiliserede områder, mens bælter er at foretrække, hvis der er tale om hårde missioner, som kræver fuld taktisk mobilitet.

»Netop typen af konflikter vil betyde meget for typen af køretøj, men udviklingen er jo umulig at forudsige. For 15 år siden havde de færreste gættet på, at Danmark ville have deltaget i tre krige,« siger Jens Ringsmose, lektor ved Center for Warstuides, SDU.

Læs også: Forsvaret åbner for religionskrig om køb af nye mandskabsvogne

Forsvaret jagter i omegnen af 360 nye PMV’er, der skal leveres i seks konfigurationer og på sigt afløse alle pansrede køretøjer i forsvaret herunder M113 og Piranha. Det er en kontrakt, der kan løbe op i et større milliardbeløb, og som vil tegne hæren i årtier fremover.

Forsvarets Materieltjeneste, FMT, oplyser, at man er en smule forsinket med projektet, men forventer endelige tilbud fra de tilbageværende fem leverandører inden for de næste uger.

To af de fem kandidater er hjulbaserede køretøjer, men skal Jens Ringsmose fra SDU sætte sin lektorløn på én af typerne bliver det på et bæltekøretøj.

»Forsvarets erfaringer fra Irak og Afghanistan vil veje tungt, hvilket taler for bælter, fordi de giver den bedste mobilitet og højeste taktiske frihed. Samtidig er det en offentlig hemmelighed, at hæren helst vil have bælter,« siger Jens Ringsmose.

Jeppe Plenge Trautner er ekstern lektor ved Aalborg Universitet og redaktør for Krigsvidenskab.dk. Han er enig i, at bælter vil være det sikreste valg til langt de fleste opgaver, som forsvaret kan forventes at løse. Han peger dog på, at den samlede økonomi vil få en afgørende betydning, og her vil hjulkøretøjer have en klar fordel, fremhæver han.

»Det hjælper ikke at have det lækreste udstyr i for lavt antal. Man skal have råd til nok køretøjer og til at uddanne det personel, der skal bruge køretøjerne meget grundigt. I sidste ende vil købet blive en iskold afvejning af økonomien over for personellets sikkerhed,« lyder det fra Aalborg-forskeren, der helst så, at forsvaret fik både hjulkøretøjer og bælter.

Tudetosset med kun én type

Også lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet mener, at en kombination af hjul og bælter vil være at foretrække, og det bør der være råd til, pointerer han. Især sammenlignet med hvad der ellers bliver afsat penge til i forsvaret og set over en årrække på 20-30 års brug i forsvaret.

»Forsvaret har hidtil haft en kombination af hjul og bælter, og for mig at se vil det være tudetosset, hvis forsvaret ikke kan sende begge typer køretøjer ud på internationale missioner. Vi kan umuligt forudsige, hvilke konflikter der venter forude. Bare se på situationen på Krim,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Forsvaret lægger i sit udbudsmateriale op til et køb af 360 køretøjer, men opererer med en ramme på mellem 206 og 450 køretøjer.

Ingen af de tre eksperter vil komme med et konkret bud på af det rette antal køretøjer. Det konkrete antal vil blandt andet komme an på, hvilken struktur hæren skal have fremover.

Pointen er bare, at hæren skal have nok køretøjer til at have soldater udsendt, træne de hold, der skal tage over, og samtidig kunne have almindelige soldater under uddannelse. Det skal ske på samme tid og på flere kaserner. Ellers kan man lige så godt lade være, lyder det.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>