Hvorfor skal det være så tørt at lære om fotosyntese og celledeling, når samme pensum kan læres gennem computerspil og rollelege i cyberspace?
Det spørgsmål var drivkraften hos civilingeniør Mads Bonde, da han for tre år siden kom på idéen at udvikle et såkaldt virtuelt laboratorium til undervisningsbrug i gymnasiet. Den dengang 24-årige bioteknologistuderende ville med egne ord ‘revolutionere den naturvidenskabelige undervisning’.
»Mange elever forstår ikke teorien, når de laver traditionelle laboratorieforsøg i biologi og bioteknologi. De følger bare retningslinjerne som en bageopskrift, og mange ender med at kede sig bravt,« fastslår Mads Bonde.
Vil du videre i karrieren? Læg dit CV på Jobfinder
Han besluttede derfor for at tage det bedste fra computerspilverdenen og kombinere med tung faglig viden. Computersimulering og bioteknologi blev fusioneret og resultatet blev et anderledes og langt mere motiverende undervisningsredskab end traditionel laboratorieundervisning. I det virtuelle laboratorium kan eleverne blandt andet løse mordgåder via DNA-test, lave dyreforsøg eller producere medicin til diabetikere og derigennem stifte bekendtskab med biologiske processer og forsøgsmetoder.
»Vi bruger gerne virkelighedtro cases som for eksempel en mordgåde til at gøre det sjovt at arbejde med naturvidenskab. Spændingselementet motiverer eleverne til at lære mere,« siger Mads Bonde.
Labsters virtuelle laboratorium indeholder 3D-modeller af noget af det nyeste og mest avanceret laboratorieudstyr, der findes inden for bioteknologi.
Programmerne kan desuden illustrere elementer af biologien, der ikke er mulige at vise i et laboratorium.
Eleverne kan for eksempel zoome ind på mikroniveau og nærstudere, hvordan antibiotika dræber mikroorganismer.
I dag er det virtuelle** laboratorium kerneforretning i virksomheden Labster med 27-årige Mads Bonde i spidsen og 18 medarbejdere fordelt i henholdsvis Danmark og Indonesien.
Læs også: Gymnasieelever dropper naturfag
Fondsbevillinger på sammenlagt 11 millioner kroner har gjort det muligt for at udvikle et produkt, der kan sælges både nationalt og internationalt. I samarbejde med en række forskere i didaktik har Mads Bonde videreudviklet cyberspace laboratoriet, så det i dag også bruges af studerende på både Standford og Berkeley. Mere end 15.000 studerende har arbejdet i det virtuelle laboratorium.
»Forretningen er vokset meget hurtigt, men heldigvis har jeg fundet ud af, at der mange lighedspunkter mellem at forske og starte egen virksomhed: Du afprøver dine antagelser på virkeligheden og justerer derefter, så jeg har haft gode erfaringer at trække på,« forklarer Mads Bonde, der ved siden af sit engagement i Labster er ph.d-studerende på DTU.
Lige nu er den største udfordring at prioritere forretningsområderne. Potentialerne for virtuelt undervisningsmateriale er store, vurderer Mads Bonde, men en virksomhed med vokseværk skal styres benhårdt.
»Jeg arbejder meget på at holde vores strategiske fokus. Det nytter ikke at forsøge at realisere alle idéer på én gang, så risikerer vi at miste overblikket,« fortæller Mads Bonde.
Jobfinder sætter spot på ingeniører, som har en særlig evne til at få idéer med både teknisk og kommercielt potentiale. Dette er det syvende af en række portrætter.
IBM’s patentkonge kommer sovende til sine ideer
Da folkevognen kørte ud af avisen, fik konstruktionsingeniøren en god idé
Elektroingeniøren gav kunderne lune fødder – og flere kroner på deres energikonto
Hans idé revolutionerede Siemens’ forretning
Hans grydeske fik publikum til at juble
Leave a Reply