DSB bør have konkurrence på togstrækningen mellem København og Esbjerg, fordi det vil spare staten for milliarder af kroner. Samtidig ville det give transportminister Magnus Heunicke (S) arbejdsro i den verserende debat om indkøb af nye tog til de danske pendlere. Det foreslår den private brancheorganisation Dansk Tog, som består af tyske Arriva, hollandske Abellio og svenske SJ.
Organisationen fremlagde tilbage i november 2013 et forslag til, hvordan en privat operatør kan drive togstrækningen mellem København og Esbjerg, Sønderborg. Kort fortalt går forslaget ud på, at Dansk Tog skaffer 35 togsæt, som skal indsættes mellem hovedstadsområdet og Syd/Sønderjylland i perioden 2016-2023.
Ved at lade en privat operatør stå for at skaffe togsættene, kan staten spare i omegnen af 3 milliarder kroner og en del af den hovedpine, det er at afsøge markedet for nye tog. Samtidig kan det skabe sikkerhed og arbejdsro i forbindelse med de skandaleramte IC4-tog og i forlængelse af ministerens afvisning af at købe 15 nye Øresunds-eltog til en pris af 1,2 milliarder kroner. Det hævder Thomas Eybye Øster, formand for Dansk Tog:
»DSB bør aflastes, når det kommer til driften af tog i Danmark. Derfor har Dansk Tog fremlagt en grundig plan for, hvordan strækningen København-Esbjerg sikkert kan bringes over på private hænder. Med udgangspunkt i gode erfaringer med Arriva i Vestjylland,« siger han.
Ministeren afviser
Men i et nyt, skriftligt svar til Folketingets Transportudvalg afviser transportminister Magnus Heunicke (S) forslaget:
Grundlæggende er ministeren bange for, at staten vil tabe penge på privatiseringen, og at et eventuelt samarbejde mellem en privat operatør og DSB ikke vil fungere:
‘Forslaget vurderes at medføre tab af netværksfordele – både på kort sigt og på længere sigt efter introduktion af Timemodellen’, hedder det i det skriftlige svar.
Begge bekymringer bunder i en vurdering, som Trafikstyrelsen har lavet, og som ministeren nu officielt forholder sig til. Også regeringens bebudede timemodel kan komme i fare, hvis tilbuddet fra Dansk Tog accepteres.
Det var inden deadline ikke muligt at få en kommentar fra transportministeren. Regeringen afviser dog langtfra, at private udbydere kan komme til på de danske skinner. Det siger den socialdemokratiske transportordfører Rasmus Prehn.
»Regeringen er principielt ikke imod, at private står for togdrift i Danmark. Men på baggrund af Trafikstyrelsens vurdering kan vi ikke gå med til Dansk Togs forslag. Men vi er mere end villige til at diskutere, hvordan private kan konkurrere, når det kommer til togdrift,« siger han.
»Men som politiker er vores job at være fremsynede og sikre, at både Togfonden DK og den tilhørende timemodel bliver gennemført. Det kommer til at løfte togdriften i Danmark til gavn for passagererne«.
Svaret undrer i høj grad Thomas Eybye Øster fra Dansk Tog. Ifølge ham ligner forslaget stort set det, som i 2008-2010 førte til, at Arriva i dag med succes driver flere togstrækninger i Vestjylland.
»Vi er meget forundret over, at Magnus Heunicke og Trafikstyrelsen egentlig afviser en ‘togpakke’, der både med hensyn til daglig drift, billetter og økonomi er skruet sammen lig det, sp, Arriva i dag konkurrerer på. Og netop den aflastning, DSB har brug for, præcis som Produktivitetskommissionen tidligere har sagt,« siger han.
Intet religiøst
Men hvis en privat operatør bliver indsat på strækningen mellem København og Esbjerg/Sønderborg, kan DSB på sigt komme til at stå med nogle problemer med sin gæld, påpeger Rasmus Prehn.
»Hvis DSB skal ned i volumen som følge af, at en privat operatør skal drive den her strækning, kan staten komme i nogle vanskeligheder med at få styr på DSB’s gæld. Det kombineret med at få hele Togfonden DK-planen til at hænge sammen vægtes meget højt. Men der ligger intet religiøst i forholdet med DSB. Hvis andre er bedre og billigere, er vi åbne,« siger han.
Du kan læse hele Trafikstyrelsens vurdering af forslaget fra Dansk Tog her.
Leave a Reply