To jordskælv af styrke 5,8 og 5,9 ramte i 2012 med ni dages mellemrum samme område i Emilia-Romagna regionen i Italien. De resulterede de omfattende skader og flere dødsfald.
Tidsskriftet Science har haft adgang til at læse konklusionerne i en endnu ikke offentliggjort ekspertrapport om jordskælvet, og den peger på muligheden af, at jordskælvet blev udløst af boringer i Cavone-oliefeltet, der ligger omkring 20 kilometer borte fra epicentret for det første jordskælv, der indtrådte 20. maj 2012.
Kilder oplyser til Science, at rapporten blev afleveret til myndighederne i Emilia-Romagna for mere end en måned siden, men at politikerne er nervøse for den effekt, rapporten kan få, og at de derfor har forsinket dens offentliggørelse.
Læs også: Norditalien rystes igen af jordskælv
Frygten for menneskabt seismisk aktivitet har allerede givet anledning til modstand mod nye boringer efter olie og gas i Italien. Præsidenten for Emilia-Romagna, Vasco Errani, meddelte for et år siden, at alle nye ønsker om udforskning i jordskælvsområdet skulle afvente rapporten.
Det sidste lille skub
Rapporten er udarbejdet af to italienske og tre udenlandske geologer i en arbejdsgruppe, der har haft Peter Styles fra Keele University i Storbritannien som formand.
De fem eksperter konkluderer, at tryk og spændinger, der er opstået i jordskorpen i forbindelse med udvinding af olie og tilførsel af væske for at øge oliegennemstrømningen, ikke i sig selv har været nok til at udløse et større jordskælv.
Men det er muligt, at forkastningen, der var involveret i jordskælvet 20. maj, kun skulle have et sidste lille ‘skub’, for at et jordskælv ville blive udløst.
Dette jordskælv kan så efterfølgende have udløst jordskælvet 29. maj.
Denne konklusion er eksperterne kommet frem til ved at sammenholde den øgede produktion i Cavone-feltet fra april 2011 og fremefter med den øgede seismiske aktivitet op til jordskælvet 20. maj 2012.
Peter Styles har ikke besvaret en henvendelse fra Science om yderligere forklaringer. Gas Plus, der opererer Cavone-feltet, har heller ikke ønsket at kommentere.
Andre forskere, der ønsker at være anonyme, mener dog ikke, at der kan have været en forbindelse mellem oliefeltet og jordskælvet grundet afstanden mellem oliefelt og epicentret samt oliefeltets beskedne størrelse.
Geoffrey Abers fra Columbia University i USA siger dog til Science, at det ikke udelukker en forbindelse mellem aktiviteter i oliefeltet og jordskælvet.
Han oplyser, at der er formodninger om, at en kaskade af tre jordskælv i Oklahoma i 2011 blev udløst i forbindelse med, at spildevand blev pumpet ind i et oliefelt.
Leave a Reply