Lempelse af omstridt afgift: Nu får industrien lavere elregning

De energitunge virksomheder kan se frem til en årlige lempelse af PSO-afgiften på knap milliard kroner årligt i seks år. Det skriver en række medier, herunder Børsen.

Afgiftslempelsen er en del af vækstpakken ‘Danmark helt ud af krisen’, som bliver fremlagt i dag torsdag klokken 11 af statsminister Helle Thorning-Schmidt og økonomiminister Margrethe Vestager.

Udover en lempelse af PSO-afgiften på i alt 5,8 milliarder kroner er der ifølge Børsen afsat 185 millioner kroner til de virksomheder, der er særlig hårdt ramt af energiafgifter. Det står dog endnu ikke klart, præcis hvordan det bliver udformet.

Kan stride mod EU-regler

Venstre er dog ikke imponeret over den nye vækstpakke. Energiordfører Lars Chr. Lilleholt (V), betegner PSO-lempelsen som et ‘meget, meget lille plaster på såret’. Samtidig frygter han også, at det kan give vrøvl med EU.

»Sidst vi indgik en vækstaftale, var der 75 mio. kr. til de særligt udsatte. De 75 mio. kr. er ikke kommet til udbetaling endnu, fordi EU har peget på, at det var statsstøtte,« siger Lars Chr. Lilleholt til Børsen og fortsætter:

»Derfor skal man være meget forsigtig med at lave nogle aftaler, der omfatter en særlig gruppe af virksomheder. For os er det afgørende, at det er alle virksomheder, der lettes i PSO.«

I Dansk Erhverv, hvor man repræsenterer virksomheder i servicesektoren, er der heller ikke meget begejstring at spore. Adm. direktør Jens Klarskov advarer mod at støtte specifikke sektorer.

»Når man taler om energiområdet, så har vi i Danmark en tendens til at sætte lighedstegn med industri. Altså er energipolitik industripolitik, men man glemmer, at 70 pct. af den privatansatte del af befolkningen arbejder i servicesektoren. Skulle man ikke også sikre, at den sektor får de bedst mulige vilkår,« spørger han i Børsen.

Grøn energi i fare.

Det er dog ikke EU eller særbehandling, der lægger grund for bekymring hos Dansk Energi. Her frygter adm. direktør Lars Aagaard, at pengene til afgiftslempelsen sker på bekostning at grøn energi. PSO-afgifterne bliver nemlig hovedsageligt brugt til at finansiere vedvarende energi.

»I min verden vil det være så usagligt, at det er til at få ondt i skallen over at tænke på,« siger Lars Aagaard.

Han opfordrer regeringen til at hente pengene i de former for vedvarende energi, hvor de økonomiske forudsætninger efter hans mening alligevel ikke er til stede.

»De biogasmålsætninger, vi har i Danmark, får vi ikke realiseret, for det er der simpelthen ikke økonomi i. Så man får nok ikke brugt den økonomiske ramme,« siger han.

Den nye lempelse skaber dog ikke kun grund til bekymring. Dansk Industri har selv tidligere foreslået en lempelse på PSO-afgiften og er derfor begejstret for regeringens nye vækstpakke.

»Det er en meget positiv tilkendegivelse fra regeringen. Vi er mere ambitiøse end regeringen, men vi kvitterer for, at den har lyttet til os. Vi er også glade for, at den ikke ændrer på energiforliget. Det ville have skabt utryghed om rammerne for fremtidige investeringer,« siger Tine Roed til Jyllands-Posten.

Dansk Industris forslag til en lempelse lød på 24 milliarder kroner frem mod 2020.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>