Desperate kommuner efter solcelle-roulette: Det giver ingen mening

Fordelingen af den kommunale 20 MW-pulje har fået sindene i kog i mange kommuner. Flere kommuner står nu med anlæg, der er i fare for at skulle pilles ned, fordi de ikke er med i puljen. Det var afgørende for, om økonomien i investeringerne hang sammen.

Silkeborg er én af de kommuner, der har satset stort på solcelleanlæg og har afsat 25 millioner til projekter, som blev igangsat i kølvandet på det politiske mål for grøn omstilling i energiforliget fra 2012.

Her er man så uforstående over for forløbet omkring fordelingen af solceller, at byens borgmester har sendt et brev til Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen, hvori ministeren opfordres til at ændre de nuværende regler, hvis ikke skatteydernes penge skal gå til spilde.

Læs også: Kommuner efter ‘dilettantisk’ lodtrækning: Vel vil vi ej pille solceller ned

»De manglende dispensationer betyder i yderste konsekvens, at vi nu kan demontere disse anlæg, hvilket er i modstrid med regeringens klimapolitik og spild af borgernes penge,« skriver borgmester i Silkeborg Kommune Steen Vindum (V) i et brev til klimaministeren.

»Endvidere betyder den tilfældighed, hvormed dispensationerne til kommunerne er uddelt, at vi har fået godkendt anlæg på nogle skoler, mens anlæg på andre skoler ikke er blevet godkendt. Ligeledes er der eksempler på, at planlagte anlæg har opnået godkendelse, mens allerede opsatte anlæg ikke er blevet godkendt. Det giver ingen mening,« skriver borgmesteren videre.

Læs også: Solcelle-roulette: Taberne risikerer at skulle pille anlæg ned fra tagene

Puljen var så populær, at kommunerne efter syv timer havde fyldt den med ansøgninger, og fordelingen skulle derfor ske ved lodtrækning. Efter lodtrækningen mellem ansøgningerne står Silkeborg nu med 12 etablerede anlæg på samlet 0,67 MW, som ikke er kommet med under puljen.

Samme situation findes i Varde og Frederiksberg Kommune, hvor man har henholdsvis tre og fire eksisterende anlæg uden for puljen, som blot er de eksempler, der indtil videre er Ingeniøren bekendt.

Samlet søgte 71 kommuner om dispensation for 786 anlæg, men kun 438 af dem kom under puljen. Tilsagnene er givet til et specifikt anlæg, og kommunen må ikke konvertere et tilsagn fra et planlagt anlæg til et eksisterende.

Kommunerne er oprørte over, at myndigheder i regioner og stat ikke er underlagt det samme krav om selskabsmæssig udskillelse samt et krav om modregning i bloktilskuddet, som er det, der i øjeblikket bremser den kommunale udbygning af solceller.

KL har på vegne af sine medlemmer også rettet kritik mod klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (RV) og opfordrer ministeren til at ændre reglerne, så kommunerne har samme vilkår som den øvrige offentlige sektor.

Ingen hjælp at hente på Christiansborg

Forligskredsen bag solcelleaftalen har aftalt at mødes og drøfte, hvad der videre skal ske med de kommunale solceller. Mødet, der skulle have været afholdt i sidste uge, blev dog udskudt, og datoen for et nyt møde er endnu ikke fastlagt.

Socialdemokratiets energiordfører Jens Joel vil hverken afvise eller bekræfte, at de trængte kommuner vil blive kommet i møde under de kommende forhandlinger, men påpeger, at kommunerne har været klar over, hvordan puljen skulle fordeles.

»Vi var nødt til at gå ind og lave en justering i solcelleaftalen for at sikre, at vi fik en udbygning af solceller, uden at det løb løbsk. De spilleregler, der har været, er langt fra optimale, men de har været klare fra starten, og det har kommunerne haft mulighed for at tage bestik af,« siger Jens Joel (S).

»Vi vil jo gerne have tilbagemeldingerne fra kommunerne, men det er en debat, som vi tager med kommunerne og ikke en debat, vi tager i pressen. I første omgang er situationen, som den er, og så kigger vi på, om der er praktiske problemer, som kan løses endnu bedre, end de er nu,« fortsætter han.

Læs også: Kommunal solcellepulje skal afgøres ved lodtrækning

Enhedslisten er ikke enig i, at spillereglerne har været rimelige for kommunerne. Energiordfører Per Clausen så gerne, at man udskrev en ny pulje eller helt droppede at regulere området ved hjælp af puljer. I det mindste bør man komme de kommuner i møde, der nu har anlæg i klemme, mener han.

»Det mindste, man kunne gøre, var at sige, at når kommunerne har fået godkendelse i en eller anden størrelsesorden, så kan de selv få lov til at bestemme, hvordan det skal fordeles på projekterne internt,« siger Enhedslistens energiordfører Per Clausen og fortsætter:

»Den frihed burde man kunne give kommunerne. Det kan man i hvert fald gøre fra statens side, uden det har nogen som helst omkostninger på nogen som helst måde.«

Læs også: Solcellepulje melder udsolgt efter syv timer

Ingeniøren har forsøgt at få en kommentar fra klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen, men ministeren mener ikke, det er relevant at udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt.

»Der er ikke på nuværende tidspunkt planer om at øge kommunernes muligheder og incitamenter for etablering af solcelleanlæg,« skriver han dog som svar på et §20-spørgsmål.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>