Blog: Min 2013 liste

For lidt over et år siden, skrev jeg en Hot-or-Not liste for 2013, og lovede at vende tilbage til den efter et års tid. Så det må jeg hellere gøre.

Min Hot-liste var:

  1. Android tavler. Jeg forudså, at markedet for Android tavlecomputere ville vokse mere end for iPads, at der ville komme flere Android applikationer, der er rettet direkte mod tavlebrug, og at der vil komme kvalitetstablets til overkommelig pris. Hvis vi starter med det sidste, så er det sket, med Googles Nexus 7 som et godt eksempel. Hvad tavlespecifikke applikationer angår, så er der kommet flere, og Google har sat fokus på dem, men der er endnu ikke helt så mange, som iPad-specifikke apps i Apples App Store. Så det er kun delvist sket. Hvad væksten angår, så overhalede salget af Android tavler salget af iPads i tredje kvartal 2013. Så alt i alt har denne forudsigelse holdt stik. Men det var nok også den mindst kontroversielle af mine forudsigelser.

  2. Kickstarter. Jeg forudså vækst især for store (over en million $) Kickstarter projekter. Ifølge TechCrunch er det samlede beløb skudt i projekter i 2013 480 millioner $ mod 320 millioner i 2012, altså en stigning på omkring 50%. Kickstarters liste over de højest betalte projekter viser 17 projekter over 1 million i 2012 og 37 ditto i 2013. Så selv om den samlede stigning “kun” er på omkring 50%, så er antallet af millionprojekter mere end fordoblet. Så den forudsigelse holdt også stik.

  3. 3D-print. Jeg foreså, at 3D-printere ville komme ned i pris, så private også kunne være med, og at prisen for den plastik, der bruges også kommer ned i pris. Den Kickstarter-finansierede Peachy printer kan snart fås for $100, og den tilhørende plastikmasse er også til at betale. Den er ikke helt på gaden endnu, men der findes allerede nu en del andre printere til under $1000. Så vi er ved at være der med den forudsigelse.

  4. Forlag-as-a-service. Her er det svært at finde pålidelige tal, men flere firmaer, f.eks. Amazon og Lulu tilbyder et antal services til selvudgivere. Så her er status “måske”.

  5. Små telefoner. Jeg forudså, at tendensen til større og større mobiltelefoner ville blive suppleret med flere små modeller, som primært var rettet mod folk, der har tavlecomputere og derfor ikke behøver at bruge deres telefon til internetadgang, spil osv. Som ArsTechnica rapporterer, er dette ikke rigtigt sket, selv om de argumenterer for fordelene ved små telefoner. Så her har jeg taget grundigt fejl.

Min Not-liste var:

  1. E-bogslæsere. Her forudså jeg, at dedikerede e-bogslæsere ville bliver overtaget af tavlecomputere, og det lader til at være tilfældet. Både Amazons Kindle og Barnes & Nobles Nook findes i flere modeller, hvor nogle er Android-tavlecomputere og andre er mere traditionelle e-bogslæsere med E-ink skærme. Så jeg må erklære løbet for uafgjort.

  2. Rejsekortet. Jeg forudså, at det ville blive svært at få alle over på Rejsekortet grundet fejl og dårlige brugeroplevelser. Det ser ud til at have holdt stik, da Region Hovedstaden så sig nødsaget til at forlænge levetiden af de traditionelle klippekort i første omgang med et år frem til denne sommer. Men det var nok heller ikke den store overraskelse.

  3. Facebook. Jeg forudså, at Facebook ville toppe i 2013. Måske ikke målt i antal profiler (da det er ualmindeligt meget nemmere at tilføje profiler, end det er at fjerne dem igen), men i antallet af aktive brugere. Her er det igen svært at få præcise data, men da aktieprisen ifølge Nasdaq er steget i løbet af 2013, er der ikke noget, der tyder på stor faneflugt. Men ifølge SkyNews mener forskere fra Princeton, at Facebook har toppet og kan miste 80% af sine kunder inden 2017. Så konklusionen må være “usikker, men sandsynlig”.

  4. MP3-spillere. Jeg mente, at mobiltelefoner ville overtage denne funktion, og at Apple ikke ville sende en ny iPod model på gaden i 2013. Det er da heller ikke sket (udover nye farver til eksisterende modeller), og der er ikke seriøse rygter om en ny model på trapperne. Tallene viser også dalende salg af iPods, så jeg vil kalde denne forudsigelse for opfyldt.

  5. Intel. Jeg forudså, at Intel ville miste markedsandele til ARM. Det er da også sket på PC-markedet, hvor det generelle fald i salget af traditionelle PC’er er faldet til fordel for tavlecomputere. Jeg forudså dog også, at ARM ville tage noget af Intels servermarked, men det er ikke sket endnu. Så her må jeg indrømme, at jeg kun havde delvist ret. Men jeg vil skynde mig at forudsige,at 2014 bliver året, hvor ARM så småt begynder at æde af Intels servermarked.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>