Cykellygte med indbygget GPS og mesh-netværk vinder pris

En cykellygte med indbygget GPS og netværk, der alene kører på strøm fra induktion, ligesom hundredtusindvis af danske cyklister kender det fra deres nuværende magnetlygter. Den forretningsidé indbragte torsdag syv ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet 50.000 kroner fra årets udgave af Venture Cup, der er en konkurrence om skabe iværksætterideer på landets universiteter.

Lygten kan spore cyklen, hvis den bliver stjålet – og det bliver 70.000 cykler om året herhjemme.

Strømmen kommer alene fra induktion, som oplader et batteri. Hvilken type batteri der bliver tale om, har de syv studerende endnu ikke afgjort, men det vil kunne klare sig alene med induktionsstrømmen og holde i adskillige uger, lover de.


Jacob Christensen med diplomet for at vinde Venture Cup og cykellygten Velocatr i den anden hånd. (Foto fra Facebook)

Der er heller intet SIM-kort i lygten. Den fungerer helt uden om mobilnetværket. I stedet skal den have indbygget radiokommunikation af Dash7-standarden. Den kommunikerer på det licensfri frekvensbånd på 433 MHz. Det sikrer en rækkevidde på op til to kilometer og på minimum 200 meter selv midt i landets byer.

Dash7-senderne forbinder sig automatisk til hinanden i et mesh-netværk, hvor de sender kommunikationen videre indbyrdes. Det betyder, at jo flere cykellygter, der kommer i omløb, jo mere robust bliver netværket.

»Det er ikke sikkert, at lygterne bliver et hit i Brovst, men i København, Aarhus, Odense og de øvrige store byer kører der så mange cykler, at 200 meters rækkevidde er mere end rigeligt«, siger Jacob Christensen, den ene af de syv ingeniørstuderende.

Begrænsningen betyder dog, at hvis tyven kører cyklen til en anden by – for slet ikke at tale om et andet land – vil den ikke kunne spores. Men de fleste cykler bliver ifølge opfinderne stjålet for at blive brugt, f.eks. til at køre hjem fra en tur i byen.

Cykler spores via mobil-app

Sporingen skal foregå med en app på ejerens mobiltelefon, men mobiltelefoner har ikke indbygget sendeudstyr til Dash7. Derfor følger en sendeenhed, der sættes i mobilens jack-stik og dermed passer til alle telefonmodeller, med i startpakken sammen med det første sæt lygter.

Ifølge Jacob Christensen er sendeudstyr og GPS-modtager til cyklen så billigt, at det kun fordyrer indkøbsprisen med 30 kroner i forhold til en almindelig induktionslygte. Til gengæld er både printplader og processorer så små, at holdet endnu ikke har fremstillet en prototype.

»Vi har ikke udstyr til det på Syddansk Universitet, så vi skal bruge nogle penge til det, og dem har vi vundet nu,« konstaterer Jacob Christensen.

Opfinderne overvejer at indbygge en lille solcelle i cykellygten til at oplade batterier. De håber, at cykler kun er første del-forretningsområde i et større erhvervseventyr. Senderne kan, mener de, lige så vel sidde på en hund, på et sæt nøgler, eller for den sags skyld kastes ud fra fly over et katastrofeområde, hvor de lynhurtigt kan oprette et kommunikationsnetværk.

I første omgang har cykellygten fået navnet Velocatr og er beskrevet i en artikel fra Syddansk Universitet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>