Derfor har kvinden bedre hukommelse og manden bedre retningssans

Vi hører ofte, at kvinder ikke kan finde vej, og at mænd ikke kan multitaske. Og det er der en helt naturlig forklaring på, fortæller amerikanske forskere fra University of Pennsylvania School of Medicine i en meddelelse.

De har studeret hjernerne på 959 personer, 521 af hunkøn og 428 af hankøn, mellem 8 og 22 år og målt på netværksforbindelserne i hjernen ved brug af diffusion tensor imaging (DTI), hvormed man kan skabe billeder af hjernen ved hjælp af vand.

Under forsøget fandt forskerne ud af, at der var stor forskel på, hvordan kvinder og mænds hjerneneuroner er forbundet.

Hvor manden havde stor aktivitet fra pande til baghoved i hver enkelt hjernehalvdel, gik kvindens forbindelser i højere grad på tværs af hjernehalvdelene.

Læs også: Biologer finder nye lighedspunkter mellem os og aberne

Forskerne mener, at det betyder, at mandens hjerne er skabt til at forbinde sanser og opfattelse med handling, mens kvinder i højere grad er skabt til at kunne forbinde det analytiske med intuitionen.

Det er samme resultater, der kan forklare, hvorfor kvinder tilsyneladende er bedre til at multitaske end mænd – eller at mænd er bedre til at koncentrere sig om ét emne ad gangen, kunne man sige – for mændene skal ikke slås med tværgående information.

Derfor er de tilsyneladende også bedre til at finde vej, mens kvinder til gengæld husker bedre og er bedre til at skabe løsninger, der fungerer for en hel gruppe.


Billedet viser, at mandehjernen (øverst) arbejder bedst inden for hver enkelt hjernehalvdel, mens kvindens (nederst) har flere forbindelser på tværs. Foto: University of Pennsylvania

Samtidig viste undersøgelsen, at kvinder viste størst forbindelse i storhjernen (cerebrum) mellem højre og venstre hjernehalvdel, mens mænd havde flest forbindelser i hver enkelt hjernehalvdel.

Læs også: Hvorfor spørger mænd altid kvinder om, hvor deres ting er?

Kiggede de derimod på lillehjernen, var det modsatte tilfældet. Lillehjernen spiller en stor rolle i forbindelse med bevægelser, og her var der mere forbindelse mellem hjernehalvdelene hos mænd end hos kvinder. Det kan betyde, at mænd er bedre til koordination og handling.

Forskellene var størst i forsøgspersonerne over 14 år.I børn var der ikke så store forskelle at spore.

»Det er bemærkelsesværdigt, hvor komplimentære kvinders og mænds hjerner er. Detaljerede kort over hjernerne vil ikke alene hjælpe os til bedre at forstå forskellene mellem, hvordan mænd og kvinder tænker, men vil også give os mere indsigt i årsagerne til neurologiske sygdomme, som ofte er kønsrelaterede,« siger Dr. Ruben Gur, som har været med til at foretage undersøgelserne.

Næste skridt for forskerne bliver at undersøge mere detaljere, hvilke forbindelser der er direkte kønsrelaterede, og hvilke kønnene deler.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>