Eksperter sår tvivl om dansk roadpricing-patent

To danske eksperter i henholdsvis patenter og roadpricing ser yderst skeptisk på, om det patent, som iværksættervirksomheden Cartime Technologies netop har fået udstedt på GPS-baseret roadpricing, vil kunne håndhæves over for de store leverandører af roadpricing-systemer.

Cartimes Technologies indleverede patentansøgningen allerede i 2005, hvor der måske ikke var så mange, der tænkte på at bruge GPS-satellitterne, korrigeret ved hjælp af såkaldt DGPS, til positionering af et køretøj og mobilnetværket til at overføre data, så bilisten kan blive afregnet for de kørte kilometer.

Foreløbig gælder patentet i Europa, Japan og Korea, men inden længe vil det også dække USA og Kina. Den danske virksomhed håber, at patentrettighederne kan føre til flere arbejdspladser på dansk jord.

Læs også: Dansk iværksætter tager patent på roadpricing

Men vil det overhovedet kunne bruges over for virksomheder, der ønsker at opbygge et roadpricing-system?

Nej, mener Jens P. Kristensen fra Keyresearch. Han er formand for ITS Danmark, der er en samarbejdsorganisation, som blandt andet arbejder for udbredelse af viden om intelligent trafikstyring, herunder roadpricing:


Siemens har allerede patenter, som dækker koncernens system til roadpricing. Systemet testes for tiden i Tyskland og Frankrig.

»Én ting er at have fået udtaget et patent, noget andet er at kunne håndhæve det. Hvis en af de store leverandører af roadpricing-systemer bliver præsenteret for et krav fra Cartime Technologies, så vil det ende med en retssag med risiko for enorme omkostninger. Og jeg tror, at Cartime Technologies vil tabe, for opfindelsehøjden i patentet er simpelthen for lav,« siger han.

Jens P Kristensen var allerede i 2001 med til at teste roadpricing i København. Dengang valgte man at bruge en GPS-logger i stedet for sende besked om bilens position direkte over mobilnettet. Argumentet dengang var, at mobilnettet endnu ikke var tilstrækkelig udbygget.

Læs også: Minister: Roadpricing kommer – spørgsmålet er kun hvornår

Også Ingeniørens patentekspert, Poul-Henning Kamp, er meget skeptisk:

»Der er ingen værkshøjde i sådan et patent. Man kan ikke patentere, at der sidder en GPS i en bil, eller at en server kører et program med data fra bilen, så hvad er der tilbage?« spørger han og tilføjer, at sådan et patent aldrig burde have været udstedt.

Siemens: Vi har selv patenter på plads

Siemens er en af de virksomheder i Europa, som er længst fremme med udvikling af systemer til roadpricing. Glenn Ferslev er solutions manager hos Siemens Mobility og synes generelt, at det er fint, at man som virksomhed kan patentere sine opfindelser, hvilket også Siemens gør brug af. Han ønsker ikke at kommentere det danske patent direkte, men siger:

»Siemens har allerede patenter på flere forskellige former for teknologi som dækker roadpricing – det gælder også algoritmer til positionering af biler og afregning, som i dag kører i både Tyskland og Frankrig, så vi er fuldt fortrøstningsfulde.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>