Eksplosion i datakriminalitet: Nu opruster dansk politi

Mens kriminaliteten ifølge Rigspolitiets nyeste statistik generelt er faldende herhjemme, stiger it-kriminaliteten eksplosivt: På blot et år har politiet modtaget 77 pct. flere sager om databedrageri og 25 pct. flere sager om økonomisk kriminalitet. Det skriver Jyllands-Posten.

Det får politiet til at opruste i kampen mod stadig mere sofistikerede it-kriminelle, der ofte opererer i netværk fra udlandet.

Rigspolitiet og anklagemyndigheden opretter et nationalt cyber crime-center, som med højteknologisk udstyr og specialistkompetencer skal bekæmpe, analysere og forebygge it-kriminalitet samt foretage trusselsvurderinger. Centret skal også hjælpe og uddanne de enkelte politikredse.

“Politiets indsats skal oprustes, fordi meget kriminalitet flytter over på nettet. Vi bruger alle sammen smartphones, og vi køber ind på nettet. Det betyder, at der er kommet et nyt sted, hvor politiet skal opruste,« siger justitsminister Karen Hækkerup (S) til avisen.

“Vi vil med centret have en kapacitet, så vi er til stede alle de steder, hvor kriminaliteten foregår”

Patruljering på nettet
Centret skal ifølge rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg være et kraftcenter med ekspertise, men der skal også oprustes i de enkelte politikredse:

»Nogle sager ser umiddelbart ud til at være enkeltstående småbedragerier på nettet, men når vi får de rette systemer, kan vi måske se, at der er tale om store organiserede sager, hvor hundredvis af danskere er blevet snydt på samme måde i internethandler rundt om i landet. Vi vil med centret have en kapacitet, så vi er til stede alle de steder, hvor kriminaliteten foregår, så de kriminelle ved, at vi også patruljerer på nettet,” siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til avisen.

Cyber crime-centret skal tage sig af store koordinerede samfundstruende angreb, hvor it-kriminelle forsøger at hacke sig ind i danske virksomheder, organisationer og offentlige myndigheders it-systemer og registre. Centret skal også efterforske de mere almindelige former for it-kriminalitet, der rammer den enkelte borger, f.eks. svindel ved internethandel, betalingskortbedrageri, identitetstyveri samt onlinemisbrug af børn og børnepornografi.

Centret skal ifølge avisen bestå af 80-100 medarbejdere, hvoraf de cirka 50 kommer fra Rigspolitiets særlige it-efterforskningssektion, NITES, der bliver lagt ind under det nye center.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>