Fejl i IBM-system giver kanylemangel på sjællandske hospitaler

It-systemet NASA, som IBM har leveret til Region Sjælland, giver ikke bare enorme problemer med ubetalte regninger. De mange fejl i det Oracle-baserede system betyder også, at indkøb og lagerstyring er ramt af kaos på regionens hospitaler. Det skriver Ekstra Bladet.

Læs også: IBM-system skaber – stadig – betalingskaos hos Region Sjælland

Læs også: Region Sjælland: Økonomisystem plaget af uforholdsmæssigt mange fejl

I praksis oplever sygeplejerskerne, at der kan være mangel på vigtigt udstyr som kanyler og forbindinger, og én af de ansatte beskriver situationen som at arbejde i det tidligere Østtyskland. Der går ikke en dag, uden at de ansatte mangler noget, lyder meldingen.

Et notat om problemerne, som Region Sjælland har forfattet, bekræfter problemerne:

»På lagerområdet har fejl i systemet og scannere medført, at lagrene har måttet anvende manuelle procedurer til levering af varer til afdelingerne. Dette har givet mange forsinkelser og fejl i vareleverancerne til afdelingerne,« står der.

Og fra Christiansborg kræver Dansk Folkeparti nu, at der sker noget drastisk.

»Når der er it-problemer på de sjællandske sygehuse, så må man sikre, at der er en plan B, herunder, at systemet kan fungere også i tilfælde af problemer med et nye it-system. Det må ganske enkelt prioriteres at ansætte nogle kompetente it-folk til at sikre, at sundhedspersonalet ikke skal løbe rundt og låne eller bruge unødig tid til at finde ud af, at tingene slet ikke kan skaffes,« siger Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti, til Ekstra Bladet.

It-systemet NASA blev – temmelig forsinket – taget i brug i sommeren 2013, men siden har der altså været massive problemer, både med at få betalt regionens regninger til leverandører og altså også med at få indkøbt det, der mangler.

Ifølge notatet fra regionen blev der sat ind med fejlrettelser hurtigt, og i efteråret så det ud, som om der hurtigt ville komme styr på situationen. Men sådan gik det ikke.

I efteråret 2013 var vurderingen, at fejlsituationen var i målrettet bedring. Dette har senere vist sig ikke at holde, hvilket blandt andet skyldes, at det har taget længere tid for leverandøren at rette de identificerede fejl, og at der stadig bliver fundet nye fejl ved regionens anvendelse af systemet. Ligeledes har regionen igennem hele forløbet oplevet, at rettelse af allerede fundne fejl forårsager, at nye fejl opstår, skriver regionen i notatet.

Mængden af ubetalte regninger falder dog. Hvor der ved nytårstid var over 35.000 regninger, som ikke var betalt til tiden, var tallet den 17. januar faldet til 26.000 styk.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>