For første gang får forskerne 3D-printede lever-celler

Drømmen om 3D-printede organer og kropsdele lever i bedste velgående, men er endnu kun på kravlestadiet. Den amerikanske virksomhed Organovo, der har specialiseret sig i 3D-print med stamceller, har netop leveret det første lille stykke lever ,tre måneder før det tidligere var meldt ud.

Organovo melder ikke noget om, hvor stort materialet er, men tykkelsen opgives til 20 celle-lag med en forventet levetid på 40 dage. Det er første gang, at Organovo leverer lever-materiale til en ekstern organisation.

Det kan lyde som et meget lille skridt i forhold til de forventninger, der er blevet skruet op omkring 3D-print af menneskelige organer. Men udfordringerne er stadig ganske store. En ting er nemlig at sætte cellerne sammen på en struktur og at få dem til at fungere som lever- eller nyreceller. Det er, hvad Organovo og andre virksomheder og forskningsinstitutter har formået, men der er langt større udfordringer, når cellerne skal forsynes med blod.

Mange har måske set den Tedtalk fra 2011, hvor Anthony Atala, der er direktør for The Wake Forest Institute for Regenerative Medicine, præsenterede tilhørerne for en nyre, som angiveligt var blevet fremstillet samme dag ved hjælp af en 3D-printer. Publikum klapper, og Anthony Atala fortsætter med at fortælle, hvordan man i fremtiden kan fremstille organer ved hjælp af 3D-printere.


Her viser Anthony Atala noget der skulle være en 3D-printet nyrer frem ved en Ted Talk i 2011. Senere har Wake Forest Institut, hvor han er direktør, været nødt til at trække i land og forklare, at der kun er tale om en ‘nyreformet struktur bestående af biokompatible materialer belagt med celler’.

Men Anthony Atalas stunt fik straks kritikere til at stille spørgsmålstegn ved den nyre, som blev vist frem. Det viste sig nemlig, at han kun havde printet en ‘nyreformet struktur bestående af biokompatible materialer belagt med celler’, som det stod i en pressemeddelse fra The Wake Forest Institute. Det var altså intet af de meget fine netværk, kaldet glomerulus, hvorigennem urinudskillelsen foregår.

Meget tyder på, at de typer menneskeligt væv, som ikke kræver et netværk af blodårer, ligger mere lige for at 3D-printe. Det drejer sig for eksempel om brusk, knogler og hud. I nogle tilfælde bruges et skelet, for eksempel fremstillet af plast, hvorpå cellerne printes.

Organovo er da også selv tilbageholdende med udsigten til fuldt funktionsdygtige 3D-printede organer:

»Vi har udviklet menneskeligt lever-væv til brug i forskning og medicin-test. Vi har ikke givet nogen information om, hvornår den type væv måske kan bruges til fremtidige terapeutiske løsninger.«

Det betyder med andre ord, at selv Organovo ikke har fundet løsningen på, hvordan blod transporteres ind og ud af en 3D-printet lever.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>