Forsker: Fremtidens robotter bliver bløde som alger

Udviklingen af robotter vil i højere grad gå mod bløde, fleksible apparater frem for store maskiner med tandhjul og stive arme, mener en række italienske forskere, som selv studerer algers opførsel for at kopiere dem over i robotverdenen.

Antonio De Simone er forsker på the International School for Advanced Studies of Trieste, og når han tænker på fremtidens robotter, ser han elefantsnabler og blækspruttetentakler fors sig, fremgår det af en pressemeddelelse.

»Og hvis jeg tænker på mikrorobotter, tænker jeg på encellede organismer, der bevæger sig i vand. Fremtidens robotter vil i stigende grad blive som biologiske organismer,« spår han.


Her ses en simulation af, hvordan algerne ændrer sig under bevægelse. Foto: SISSA

Sammen med sine kolleger har Antonio De Simone i flere år studeret de bevægelser, som euglenaer gør. Dette er en form for øjealge, som er omkring 0,5 mm store og kan ændre form ved hjælp af de euglenoide bevægelser.

Læs også: Danskdesignet robot samler data på 11 kilometer dybt vand

Gruppen har fået tildelt knap 10 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd til netop at undersøge muligheden for at kopiere algernes bevægelighed over på mikrorobotter.

Idéen er, at robotterne bliver så små og fleksible, at de kan få stor betydning i sundhedssektoren, hvis de nærmest kan flyde ind i kroppen og levere medicin mere målrettet, åbne tilstoppede blodårer eller hjælpe med at hele sår.

»Forestil dig at prøve at formindske et apparat med vægtstænger og tandhjul. Du kan ikke komme under en bestemt minimumsstørrelse. Men ved at kopiere biologiske systemer kan vi nå helt ned på celleniveau i størrelse, og det er præcis den retning, forskningen tager,« siger Antonio De Simone.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>