Forskere printer celler til ny nethinde på inkjet-printer

Øjensygdomme er svære at behandle, men måske er der håb forude for mange, efter at det er lykkedes britiske forskere at genskabe nethinder ved hjælp af en ganske almindelig inkjet-printer.

Ifølge Technology Review vil folk med nedsat syn pga. nedbrydning af celler i øjnene kunne få et nyt syn ved indsætning af nye celler – måske spyttet direkte ud af en printer.

Forskerne fra University of Cambridge brugte printeren til at skabe de mange lag, som en nethinde består af. Det er disse mange lag, der gør det kompliceret for læger og forskere at skabe nye reservedele til øjnene i hånden, fordi de normalt kun kan dyrke ét lag ad gangen.

Men printeren giver nye muligheder, fordi den kan sættes til at lægge lag af mange forskellige typer celler i en bestemt rækkefølge.

Til at begynde med forsøgte de sig med celler fra rotter, hvor de udtog to typer celler fra nethinden. Disse celler blev derefter printet i lag ved hjælp af inkjet-printeren, og det forskernes glæde så det ikke ud til, at de eller skrøbelige celler led overlast.

Læs også: Her er teknologien, der kan give blinde noget af synet tilbage

Det er ikke første gang, forskere bruger printere til printning af organer og lignende, men typisk vil der være tale om brug af mere robuste stamceller og ikke modne celler fra et voksent dyrs centralnervesystem, som benyttet her. Men det viste sig, at også dette kunne lade sig gøre.

Foruden udsigten til at kunne printe nye nethinder og indsætte dem i øjet mener forskerne også, at det med tiden kan blive muligt at bruge selve denne dryppeteknik af celler til at reparere på øjet direkte.

Nu følger foreløbig en periode, hvor forskerne skal teste, at cellerne opfører sig, som de skal, og så er der mange flere typer celler, de gerne vil kaste sig over, da de foreløbig kun har forsøgt sig med to af de mange typer nethindeceller.

F.eks. er fotoreceptorer og det retinale pigmentepitel-celler, som nærer nethinden, begge vigtige, hvis nethinden skal fungere optimalt.

Og dette arbejde er kun begyndelsen, for selv om cellerne alle overlever printeprocessen, skal øjet også tage imod dem, før forskningen kan siges at være i stand til at reparere på et skadet syn.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>