Google og Facebook har førsteret til internet i fattige lande

Skal det være tilladt for teleselskaber at justere på internettrafikken gennem kablerne, så nogle websider har førsteret?

Den diskussion kører især i USA, hvor retten i sidste uge slog fast, at teleselskabet Verizon har ret til den slags forskelsbehandling, mens spørgsmålet om netneutralitet i mindre grad er på dagsordenen i Europa.

Læs også: Tyskland vil lovfæste netneutralitet – hele EU følger måske efter

Men i mange udviklingslande er der faktisk allerede fuld gang i forskelsbehandlingen, så Google og Facebook får førsteret. Det skriver Technology Review, som bliver udgivet af det kendte tekniske universitet M.I.T i USA.

I flere lande har teleselskaberne for eksempel gjort det gratis at søge på Google og se det første søgeresultat eller tjekke vennernes opdateringer i Facebook i tekstform. Først når man bevæger sig videre ud på nettet eller ønsker at se billeder, begynder taxameteret at tælle.

Læs også: Amerikansk telegigant vil lade virksomheder købe dine data

En stor del af internetadgangen sker via mobile forbindelser, og mange har ikke råd til store mængder datatrafik, men må købe det i små bidder, efter behov og dagens indkomst. Dermed er det attraktivt at få gratis adgang via Facebook Zero og Google Free Zone, som produkterne kaldes.

Facebook fortæller, at selskabet ikke betaler teleselskaberne for den gratis adgang, mens Google ikke har ønsket at kommentere. Teleselskaberne kan altså selv vælge at give den begrænsede gratis adgang væk, i håbet om at tiltrække kunder, der så også får brug for betalt adgang samtidigt.

Men uanset hvordan aftalerne med teleselskaberne er skruet sammen, er der kritik af modellen. Det gør det nemlig utroligt svært for andre spillere, for eksempel lokale søgemaskiner, at konkurrere på lige fod med de store amerikanske giganter, som får gratis trafik.

»For fattigere personer vil internetadgang være lig med Facebook. Det er ikke internettet – det er at blive kanonføde for nogen andres forretning for målrettede reklamer,« lyder det for eksempel fra Susan Crawford, jura-professor fra Harvard University og en kendt fortaler for netneutralitet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>