Kina udvikler egen Android-konkurrent af frygt for spionage

Først indgik Kinas myndigheder et samarbejde med Canonical om at få en særlig kinesisk udgave af Ubuntu, og nu udvider landet pakken af styresystemer med et, der minder mere om Android og kan køre på mobile enheder. Det skriver New York Times.

China Operating System, eller bare COS, er udviklet i Kina og blev i sidste uge præsenteret offentligt af Kinas Videnskabelige Akademi. Ifølge omtalen er systemet udviklet fra bunden af, mens andre gætter på, at der indgår en del Android-kode, da der er mange lighedspunkter.

COS skulle kunne køre Java, noget Android i hvert fald ikke kan prale af, men det kan også bero på en misforståelse. Der er efter sigende 100.000 applikationer klar til brug til den nye platform, der er blevet testet af de store, nationale teleselskaber de seneste tre måneder. Og populære spil som Cut the rope og Angry birds er klar til brug, viste en demonstration af telefoner med det nye system.

Ifølge mediet Digital Trends er systemet baseret på Linux, og den umiddelbare lighed med Android kan skyldes, at HTC har været involveret i projektet. Brugergrænsefladen ligner også HTC Sense en del.

Behovet for et kinesisk udviklet styresystem skyldes blandt andet hensynet til Kinas nationale sikkerhed, da de løbende afsløringer om NSA’s mange muligheder for bagdøre og overvågning også er blevet bemærket i Kina. Derfor er det en hastesag at kunne tilbyde sikre alternativer, forklarede Kinas Videnskabelige Akademi ved lanceringen.

Android og Windows Phone har sikkerhedsproblemer, og iOS er for restriktiv, lød forklaringen. Og er de udviklet uden for Kina, er der også tilpasningsproblemer til lokale forhold. Spørgsmålet er så, om der er bygget bagdøre ind i COS, som Kinas efterretningstjeneste kan benytte sig af.

COS kan også drive traditionelle computere, og dermed kan det også være løsningen på problemet med de mange computere i Kina, der stadig kører det 12 år gamle Windows XP. Supporten fra Microsoft stopper nemlig helt til april.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>