Københavns Brandvæsen vil bruge droner under indsatser

Københavns Brandvæsens brug af live videostreaming under indsatser skal nu udvides til også at omfatte videooptagelser fra droner.

Dermed får f.eks. Københavns kombinerede vagt- og alarmcentral endnu bedre muligheder for at følge med i brandfolkenes indsats i marken, og brandvæsenet vil få bedre overblik i forskelligartede situationer, fortæller brandingeniør ved Københavns Brandvæsen Magnus Mattsson:

»Det er fantastisk vigtigt at kunne se tingene oppefra. At kunne få det overblik og det perspektiv. Ikke mindst når vi taler en by som København. Vi har ret høje bygninger. Når man står på gaden, er det jo begrænset, hvad man har af overblik.«

Dronerne, som Københavns Brandvæsen foreløbig har testet to af, er udstyret med et kamera, som via et wifi-signal live-streamer et videofeed ned til indsatslederbilen. Herfra kan signalet sendes videre over mobilnettet til andre, der har behov for at følge indsatsen.

De to droner har foreløbig været brugt i forbindelse med øvelser, og nu venter brandvæsenet på at få tilladelse til også at anvende droner under rigtige indsatser.

Men en ting er at bruge droner til at skabe overblik over ildens udvikling i forhold til baggårde, baghuse og andre elementer, det ellers kan være vanskeligt at få øje på set fra gadeplan. Også under olieudslip til havs vil dronerne være velegnede til at give et overblik.

»Her har vi en helt unik mulig­hed for at sende dronen op og vurdere udslippet, hvad retning det driver i og så videre,« siger Magnus Mattsson.

Rekognoscering og fjernsupport

Dronerne kan desuden bidrage i situationer, hvor det er for farligt at sende brandfolk ind. Det kan eksempelvis være i forbindelse med kemikalieudslip eller ved sammenstyrtnings- eller eksplo­sionsfare.

»Vi kan hurtigt og nemt sende en drone ind og tage nogle billeder, som bliver streamet ud, og så kan vi på den baggrund vurdere faren,« siger Magnus Mattsson.

Og det er ikke bare de lokale brandfolk på stedet, der kan vurdere faren. Fordi videosignalet kan sendes videre, eksempelvis til den kombinerede vagt- og alarmcentral, kan centralen dermed indhente ekspertise fra helt andre steder i landet.

Eksempelvis kan billederne streames til en person i Jylland, som er ekspert i et anlæg af den type, som er sprunget læk med farlige kemikalier.

Københavns Brandvæsen har foreløbig testet to droner af typen Phantom 1 og Phantom 2 Vision. Flyvetiden er en begrænsende faktor i forhold til dronerne, hvor Phantom 2, der kan holde sig i luften i længst tid, alt efter vejrforholdene og anvendelsen har en flyvetid på omkring 20 minutter og en rækkevidde på ca. 1 km i forhold til fjernbetjeningen. Wifi-videostreamingen rækker dog for øjeblikket kun ca. 300 meter.

Men selvom der altså er nogle teknologiske begrænsninger, så er der tale om forholdsvis billig teknologi, påpeger Magnus Mattsson, sammenlignet med for blot få år siden, hvilket gør droner til et økonomisk realistisk hjælpemiddel under indsatser i fremtiden.

Københavns Brandvæsen forventer at få tilladelse fra Trafikstyrelsen til at flyve med droner under indsatser i løbet af februar eller marts i år.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>