Kosmonauter på ny rumvandring med superkameraer

Et avanceret videokamera og et still-kamera skal de næste 10 år – eller så længe rumstationen hænger 370 km over Jorden – tage de hidtil skarpeste billeder af vores planets overflade. Hvis altså de kommer til at virke ordentligt.

I første omgang blev kameraerne installeret uden for rumstationen den 27. december af de to russiske kosmonauter Oleg Kotov og Sergey Ryazanskiy som led i en aftale om, at russerne så til gengæld får ret til at bruge billederne over Rusland til brug for planlægning af naturressourcer og lignende.

Men det canadiske firma UrtheCast, som har udviklet de to kameraer, har siden haft problemer med at få kontakt til kameraernes strømforsyning, og så måtte de to kosmonauter ud at hente dem igen, skriver Reuters.


Sådan så det ud, da de to russiske kosmonauter Oleg Kotov og Sergey Ryazanskiy den 27. december 2013 gennem mere end otte timer installerede kameraerne for første gang. Foto: Nasa.

Derfor blev high-res-teleskopvideokameraet og medium-res-still-kameraet hentet ind igen til et nærmere tjek, inden de igen blev monteret under en rumvandring, som Nasa transmitterede fra live mandag.

Læs også: Nye 4K-kameraer på vej til Den Internationale Rumstation

Nu ser det så ud til, at der er signal igennem fra videokameraet, mens still-kameraet stadig ikke fungerer, som det skal, men ifølge det russiske kontrolcenter bliver der ikke tale om flere rumvandringer nu. Så må canadierne nøjes med videokameraet, indtil still-kameraet måske kan sparkes i gang på anden vis.

Men det bliver heller ikke småting, videokameraet vil kunne levere, lover producenterne. Det vil kunne udse enkeltområder på Jorden i en opløsning på en meter i diameter.

Disse data vil firmaet fra Vancouver sælge til virksomheder, der har brug for lignende jordobservationsdata, foruden til abonnenter af en live-stream på nettet. Prisen kendes dog ikke endnu.

Foreløbig løber aftalen i otte år, og kameraerne har en samlet værdi på knap 100 millioner kroner. UrtheCast regner med at have en forretningsplan oppe at køre i løbet af sommeren.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>