Lad hovedet ligge og træf bedre beslutninger

Stressniveauet faldt fra 14,9 til 11,8, da den norske virksomhed Telenor Global Services indførte ti minutters mindfulness hver morgen i en periode på tre måneder. Det fremgår af en artikel i norske Ukeavisen Ledelse.

I Danmark arbejder Birgitte Sally, cand.mag. og indehaver af Sally Kommunikation, også med mindfulness blandt medarbejderne i danske virksomheder. Hun genkender tendensen fra den norske virksomhed og forklarer, at man efter blot seks ugers træning i mindfulness kan se markante hjerneforskelle hos udøverne i form af tykkere forbindelser i hjernen.

Opret et cv på Jobfinder – og lad virksomhederne finde dig.

Hun er ikke i tvivl om, at det kan forebygge stress og skabe grobund for bedre beslutninger og mere kvalitet i arbejdet, hvis man træner sin opmærksomhed gennem mindfulness. Ikke mindst blandt videnmedarbejdere, hvor hovedet må stå for hele arbejdsindsatsen.

På samme måde, som du kan træne en muskel, kan du også træne hjernen
Birgitte Sally, cand.mag. og underviser i mindfulness

»Mindfulness er meditation, men det er ikke hokuspokus, som nogle måske vil beskylde det for. På samme måde, som du kan træne en muskel, kan du også træne hjernen, så den bliver bedre til at holde fokus,« forklarer hun.

Ifølge Birgitte Sally bør vi give os selv en stille stund hver morgen, inden vi går i gang med dagens dont. Det kan være alt fra fem minutter til en halv time. Hovedsagen er, at vi blot lader blikket flyde, lytter til lydene omkring os eller går en langsom, stille tur.

Hvis man begynder at blive opmærksom på sin vejrtrækning og på, om man spænder i kroppen eller ej, vil det gøre en stor positiv forskel for ens velvære, mener hun:

»Det er en måde at lande i sig selv på, som er hjælpsom for os hovedmennesker, der glemmer at mærke os selv. Og mærker man ikke sig selv, er det svært at træffe de rigtige beslutninger,« forklarer hun.

Læs også: Sådan får du mere overskud i arbejdslivet

Hun kalder derfor mindfulness for mental opmærksomhedstræning, fordi man begynder at opøve sin evne til at være til stede i nuet. Ved at fokusere på sin vejrtrækning flytter man sin opmærksomhed til her og nu frem for en opgave, man skal løse om lidt, eller et møde, man lige har været til. Og det har vi rigtig god brug for, påpeger Birgitte Sally:

»Vi moderne mennesker bruger vores hoved rigtig meget, og derfor får vores tanker lov til at styre. De fleste vil gerne sove på en vigtig beslutning. På samme måde kan vi som regel mærke det følelsesmæssigt, når vi træffer en forkert beslutning; det, vi kalder vores mavefornemmelse. Men i en travl hverdag er vi oppe i hovedet hele tiden og får ikke mærket ordentlig efter,« forklarer hun.

Birgitte Sally foreslår tre øvelser, du kan bruge på arbejdet, hvis du vil øve dig i at være til stede i nuet og derigennem træffe bedre beslutninger og forebygge stress:

1 Giv dig selv et øjeblik, når du sidder ved din computer. Læg mærke til sansefornemmelserne i din krop. Vær bevidst om at give slip på spændinger i kroppen.

2 Brug dine pauser i løbet af dagen til virkelig at lade op – og ikke bare holde pause. Gå f.eks. en tur udenfor i fem minutter i stedet for at tage endnu en kop kaffe. Tænk over, hvad der lader dig op, det kan f.eks. være lidt strækøvelser.

3 Beslut dig for at stoppe op en-tre minutter hver time, hvor du er bevidst om din vejrtrækning og sansefornemmelserne i din krop. Lad dit sind falde til ro og organisere sig eller genvinde fatningen, som det passer til dig lige nu.

Birgitte Sally har udviklet en meditations-app til iPhone med 5, 10 og 20 minutters øvelser, som du kan downloade gratis her.

Læs også: Sådan genkender du en arbejdsplads i balance

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>