Level up! World of Warcrafts oldefar fylder 40 år

Rollespillet Dungeons & Dragons kan i denne måned fejre 40 års jubilæum for den første udgivelse af spillet i 1974. Dermed når Dungeons & Dragons, eller blot D&D, nu ud til den tredje generation af spillere, hvoraf mange formentligt først har stiftet bekendtskab med den genre, som D&D var med til at skabe, gennem computerspil uden terninger og ternet papir.

Mange af nutidens bedst sælgende og mest populære computerspil kan nemlig takke D&D for både den grundlæggende spilmekanik og brugen af fantasygenren.

»D&D har haft en kæmpe indflydelse på moderne computerspil, primært selvfølgelig på RPG-genren, hvor der jo også er udkommet adskillige D&D-titler. Computer-RPG-genren har siden slut-firserne været en kæmpe genre i computerspil og er det stadig,« siger selvstændig spiludvikler og mangeårig rollespiller Lars Kroll Kristensen til Version2.

Dungeons & Dragons blev skabt af de to amerikanere Gary Gygax og Dave Arneson i begyndelsen af 1970′erne. Udgangspunktet var strategispil, som tidligere havde handlet om historiske krige, men hvor strategispillerne i det amerikanske midt-vesten var begyndt at interessere sig for at spille med elementer fra fantasygenren.

»Det var et ingeniørmiljø, hvor de tog elementer fra fantasy ind, inspireret af blandt andre H. P. Lovecraft, Robert E. Howard og J. R. R. Tolkien. Gary Gygax og Dave Arneson tog inspiration fra hele linjen,« forklarer lektor Lars Konzack fra Det Informationsvidenskabelige Akademi ved Københavns Universitet til Version2.

Spilmiljøet, hvor D&D opstod, var koncentreret omkring ingeniører, som senere fik følgeskab af datalogerne. De tog idéerne fra D&D-spillet med sig over i nogle af de allerførste computerspil.

D&D’s magiske formel

Allerede i 1972 fandtes et tekstbaseret computerspil kaldet Hunt the Wumpus, som foregik et system af gange og rum. Det kan ses som en teknisk og til en vis grad også game-play-mæssig forløber for de senere computerrollespil.

Men det var D&D’s særlige opskrift, som i høj grad fik indflydelse på computerspillene.

»Spil som Ultima Online, EverQuest og World of Warcraft er inspireret af D&D’s formel, hvor du vælger en race og en klasse. Det foregår i en eventyrverden, og dit mål er at stige i levels ved at slå monstre ihjel og stjæle skatte,« forklarer Lars Konzack.

Det er så fængende en spilformel, at det endda har smittet af på eksempelvis bilspil, som ofte inkluderer rollespilslignende elementer mellem selve racerløbene.

Få år efter udgivelsen af den første udgave af D&D udkom også det første computerspil, hvor D&D var én af de primære inspirationskilder, nemlig spillet Colossal Cave Adventure, som gik ud på at udforske et stort hulesystem. Spillet, som udkom første gang i 1976, fik året efter tilføjet flere fantasy-elementer.

Will Crowther, som stod bag den første udgave af Colossal Cave Adventure, var i øvrigt programmør for ét af de firmaer, som arbejdede på udviklingen af Arpanet, der var forgængeren for det internet, vi kender i dag.

Dungeons & Dragons-spilmekanikken gik også igen i spil som Rogue, der blev en hel genre i sig selv, hvor blandt andet Nethack den dag i dag har mange dedikerede fans, og i Multi-User Dungeon-spillene, MUD, som har forsinket mange datalogispecialer.

D&D gav Bioware succes

I 1980′erne dukkede de første deciderede D&D-computerspil op i skikkelse af udgivelser som Pool of Radiance fra SSI, som i 1990′erne blev fulgt af Eye of the Beholder-serien og Champions of Krynn.

»De mest berømte er nok Baldur’s Gate og Neverwinter Nights, der på mange måder var spilfirmaet Biowares store gennembrudsprodukter. Bioware har siden lavet genredefinerende spil som Knights of the Old Republic og Mass Effect-serien,« siger Lars Kroll Kristensen.

1980′erne kombinerede også rollespilselementerne med elementer fra arkadespillene, og de første actionrollespil så dagens lys. Det var spil, som ikke var turbaserede som D&D, men alligevel beholdt spilmekanikken med at finde magiske genstande og løbende forbedre sin figur, så man kunne klare sværere og sværere modstandere.

Kombinationen af D&D-inspirerede spil og actionspil som Legend of Zelda mundede ud i nogle af de udgivelser, som stadig står som milepæle i computerspillenes forholdsvis korte historie, eksempelvis Diablo og EverQuest.

»Et vigtigt årstal er 2004, hvor World of Warcraft udkommer. Det når meget bredere ud end tidligere,« siger Lars Konzack.

Han peger på, at mange af de ting, der tidligere var forbeholdt et lille nørdet miljø, efter årtusindskiftet blev mere udbredt i takt med internettet, Harry Potter-bøgerne og Ringenes Herre-filmene, som var med til at gøre verden opmærksom på den kultur, nørderne hidtil havde dyrket for sig selv.

Spiludviklere kan stadig lære af rollespil

I dag er computerspilindustrien i samme størrelsesorden som andre dele af underholdningsindustrien som eksempelvis filmbranchen.

»Gary Gygax fornyede hele den vestlige kultur, og det kom fra det mest uventede sted. Det var ikke Hollywood eller New York, men lille Lake Geneva i Wisconsin,« fortæller Lars Konzack.

Som spiludvikler kan det ifølge Lars Konzack stadig være en god idé at beskæftige sig med klassisk rollespil, der hverken foregår foran en computerskærm eller iført kostumer.

»Der er mulighed for at begå fejl. Et spil som GTA 5 koster en halv milliard kroner at udvikle, så hvor meget tør du eksperimentere med en ny idé? Hvis det er et rollespil i kælderen sammen med fem venner, så kan du prøve nogle nye regler, og hvis det ikke dur, så er du gået glip af en sjov aften. Så hvis man virkelig vil satse, så skal man ikke overse bordrollespil,« siger Lars Konzack.

Dungeons & Dragons er ikke længere så unikt og banebrydende, som da det første gang udkom i 1974. Mange nye rollespil er kommet til siden og har udvidet rollespilsmiljøet med nye genrer og spilmekanikker.

Ligesom computerspillene har lånt fra D&D, så har D&D også i de nyere udgaver lånt fra computerverdenen. I 2000 udkom den tredje store reviderede udgave af rollespilssystemet således med en licens, som var inspireret af open source. Den model har forlaget Wizards of the Coast, som i dag udgiver Dungeons & Dragons, siden opgivet, men modellen var med til at sætte gang i flere nye rollespilsfirmaer, som kunne bygge videre på D&D-systemet.

I år udkommer den femte revision af D&D, og planen er, at den skal samle spillere fra hele spillets 40-årige periode. Det er sket gennem en omfattende betatest, hvor op mod 175.000 spillere fra hele verden har kunnet afprøve grundreglerne og give kritik, som har ført til løbende ændringer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>