Norsk raket skal drive verdens hurtigste bil

Der skal både en jetmotor og en raket til at bringe ‘bilen’ med navnet ‘Bloodhound’ op på 1.000 miles (1.600 km) i timen. Jetmotoren er på plads, det bliver en prototype af EJ200, som normalt sidder i en Eurofighter. Nu er der så indgået en aftale med den norske raketspecialist Nammo om levering af en motor til bilen.

Siden 2008 har en flok britiske ingeniører, rigmænd og tidligere RAF-piloter arbejdet på at sætte en eftertrykkelig verdensrekord for transport på land. Det er derfor planen, at den sylespidse Bloodhound i 2015 første gang skal fyres af på en 19 km lang bane i Sydafrika for at slå den nuværende rekord.

Den nuværende rekord blev sat i 1997 af Richard Noble (projektleder) og Andy Green (pilot) og lyder på 763 mph eller 1.228 km/h. Det er de selvsammen personer, som nu står bag Bloodhound.


Lidt data for Bloodhound-projektet.

Et perfekt match

Bloodhound har tidligere testet en raketmotor fra britiske Falcon Project Ltd., men der var for mange ting, som skulle redesignes, for at raketten kunne fungere. Men den norske raket kalder chefingeniør Mark Chapman for ‘et perfekt match’:

»Det var nærmest mystisk, da vi begyndte at kigge på vores behov for power, forbrænding og størrelse og så opdagede, at Nammo allerede arbejdede på en raket, der var meget tæt på det vi havde brug for,« siger han.

Den norske raket er en såkaldt hybridraket, hvor brændstoffet består af en kombination af Hydroxyl-terminated polybutadiene (HTPB) og koncentreret hydroperoxide.

Nammos raket adskiller sig fra Falcons ved at have erstattet et stort forbrændingskammer med fire til fem mindre kamre. Det er et design, som Nammo har udviklet i samarbejde med ESA.

Hvis rekorden skal slås, bliver det jetmotoren, som skal bringe Bloodhound op til 350 mph, herfra tændes raketmotoren og sammen skal de altså bringe fartøjet op på 1.000 mph. Tilsammen skal de levere en kraft på 212 kN.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>