Ny bro over Roskilde Fjord koster statskassen en kvart milliard kr. ekstra

Økonomien er så usikker i den planlagte betalingsbro over Roskilde Fjord, at staten er nødt til at hæve sit indskud fra 425 millioner kroner til 625-650 mio. kr. Det skriver den nu forhenværende transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) ifølge Frederiksborg Amts Avis i et brev til forligspartierne bag aftalen om en grøn transportpolitik.

Baggrunden er ifølge Pia Olsen Dyhr, at embedsmændene i Transportministeriet og Finansministeriet er usikre på, om broen vil blive benyttet så meget, at det kan betale resten af den 2,1 mia. kr. dyre forbindelse mellem Hornsherred og Frederikssund, når der i forvejen findes en bro – som det også fremover vil være gratis at bruge.


Bilisterne kommer ikke til at betale så meget for den nye Frederikssundsbro som planlagt. Staten er ifølge den afgåede transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) nemlig nødt til at finde 200-250 mio. kroner mere til det 2,1 mia. kroner dyre projekt. Illustration: Vejdirektoratet

Læs også: Frederikssund får sin betalingsbro i 2019

Forhøjelsen overrasker organisationen Frederikssund Erhverv.

»Jeg kan være lidt overrasket over beløbets størrelse, selv om det er mit indtryk, at det er en uprøvet finansieringsmodel, og at man har forsigtige kalkyler med hensyn til fremtidige trafikstrømme, når der er et alternativ tæt på den nye bro. Men det er lidt i 11. time, at man kommer med det nu,« siger direktør Peter Bo Andersen til avisen.

Med udmeldingen underkender ministerierne samtidig Sund & Bælts beregninger af bilisternes betalingsvillighed, som organisationen har udført som en del af trafikforliget. Sund & Bælts rapport baserer sig blandt andet på en spørgeskemaundersøgelse af bilisternes betalingsvillighed, som blev udført i 2011.

Læs også: Kassen er tom: Snart skal bilister betale for at bruge veje og broer

Analysen konkluderede, at der var stor modstand mod brugerbetaling, men at trafikken over fjorden formentlig ville stige markant over en 30-årig periode, fordi befolkningen på Hornsherred er så afhængige af at kunne komme over fjorden for at arbejde, købe ind eller gå til fritidsaktiviteter.

Ifølge rapporten kan broen tilbagebetales på 25 år med en pris på 13 kroner for person- og varebiler og 39 kroner for busser og lastbiler. Lastbilerne bliver tvunget over bro, fordi de, når den åbner, ikke længere må køre på Kronprins Frederiks Bro.

Det maksimale provenu vil den nye bro kunne få ved at sætte prisen helt op på 35 kroner for person- og varebiler og 105 kroner for busser og lastbiler per tur. Alle beløbene er angivet i 2011-priser.

Rapporten understreger, at jo højere priser man vil tage, jo mere stiger usikkerheden om betalingsvilligheden, især for erhvervstransporten, fordi kun få erhvervschauffører ville deltage i spørgeskemaundersøgelsen.

Den nye transportminister skal nu forsøge at få en aftale på plads med de andre forligspartier. I den forbindelse er vedtagelsen af anlægsloven blevet udskudt fra februar til oktober 2014.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>