Sådan undgår du konflikter med din kinesiske kollega

Har du oplevet at gå galt af en kinesisk kollega eller handelspartner? En blog på Harvard Business Reviews hjemmeside beskriver, hvordan det kan gå, hvis man ikke er klar over forskellene mellem asiater og europæere. De forskellige kulturer tackler nemlig konflikter helt forskelligt.

Vi ser det måske som sund fornuft at lægge vores kultur fra os og respektere de andres, når vi skal handle eller samarbejde på et globalt arbejdsmarked, men i praksis er det ikke let. Mange er ikke klar over, hvor udpræget kulturforskellene er, før de pludselig bliver forvirrede over en udenlandsk kollegas opførsel.

Se de nyeste job på Jobfinder

Her i Danmark – og resten af Europa og Vesten – har vi det med at tage konflikter lige på og hårdt. I Østen har man en anden tilgang til konflikter. Man værner om det gode forhold og undgår derfor helst konfrontationen. En kineser vil f.eks. helst involvere en tredje part – gerne en overordnet – til at løse konflikten, eller måske antyde sin utilfredshed gennem metaforer eller hentydninger.

Mange asiater oplever det som barnligt og unødvendigt at tage en åben konflikt.

Her er tre gode råd til, hvordan du håndterer samarbejdet med kinesere og andre asiater.

  • Læg mærke til, om der bliver sagt noget mellem linjerne. Lytter du til en historie, der har en anden betydning end den umiddelbare? Tænk over, om der er en skjult betydning – og leg med på legen ved at spørge ‘Interessant, hvorfor tror du, personen i historien gjorde det? Og hvad forventede han af andre?’

  • Foreslå en midlertidig løsning og sig det som et spørgsmål – ‘Skal vi gøre det på den her måde?’ og lyt efter, om din kollega antyder, at det ikke kan lade sig gøre, eller om han siger ‘ja’ som egentlig betyder ‘nej, det kan overhovedet ikke lade sig gøre’.

  • Lad dig ikke genere af, at en tredje part pludselig blander sig. Hvis en asiatisk kollega undgår at konfrontere dig direkte, er det et tegn på respekt, også selv om han er uenig med dig.

Artiklen på Harvard Business Review bringer et eksempel med en vestlig entreprenør, der havde kontrakt med en tysk forhandler af cykler fremstillet i Kina. Da cyklerne var klar til at blive sendt af sted til Tyskland, tog han forbi fabrikken for at tjekke dem. Han opdagede, at cyklerne raslede. Men i stedet for at brokke sig til den kinesiske fabriksejer foreslog han, at de cyklede en tur og afprøvede dem. Da de kom tilbage, nævnte han for fabriksejeren, at hans havde raslet lidt, men forlod ellers fabrikken og afventede den tyske købers reaktion.

Havde han håndteret det, som man oftest gør i Vesten, ville han have konfronteret den kinesiske fabriksejer med fejlen med det samme. Men fordi han var bekendt med forskellen på østlig og vestlig kultur, vidste han, at en direkte konfrontation ville få fabriksejeren til at tabe ansigt, og måske ville konfrontationen endda resultere i, at fabriksejeren ikke ville tage ansvar for fejlene. Fabriksejeren fangede tydeligvis entreprenørens diskrete signaler og tog sig af problemet, for den tyske køber modtog en ladning helt velfungerende cykler.

Læs også: Plastglasproducent flytter produktion hjem fra Kina

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>