Se fortidens enorme skeletter på Zoologisk Museum

Omkring 3,5 meter op til skuldrene – og så er det skelet af en steppe­mammut, der for tiden kan opleves på Zoologisk Museum i København, ikke engang blandt de største af arten, der kunne blive næsten 5 meter og veje op til 10 ton.

»Det er nogle meget unikke skeletter, vi har fået mulighed for at udstille. Nogle af dem er fra en familieflok, der har en historik, som giver noget ekstra,« forklarer kreativ udvikler ved Statens Naturhistoriske Museum Joakim Engel.

Udstillingens kæmpemammut og dens familie er en del af det imponerende fund, som blev gjort i Sevsk i Rusland i 1988, hvor man i løbet af tre år gravede skeletterne af hele 33 uldhårede mammutter op af flodbreddens jord.

Man har også mulighed for at stifte bekendtskab med Dima, den mumificerede mammutbaby, som blev fundet af en guldgraver i det nordøstlige Sibirien i 1977 efter at have ligget gemt i den stivfrosne jord i mere end 40.000 år.


Udstillingen følger de klassiske zoologiske museumsdyder. »Vi synes, at man får den største oplevelse ved selv at gå rundt og opleve skeletterne,« forklarer kreativ udvikler ved Statens Naturhistoriske Museum Joakim Engel. (Foto: Birgitte Rubæk)

Ud over mammutterne sætter udstillingen også fokus på en række af de andre enorme fortidsdyr, som i dag kun findes i form af skeletter og rekonstruktioner, men som for indtil cirka 10.000 år siden dominerede naturen i både Europa, Asien og Nordamerika. Ud over mammutterne talte den såkaldte megafauna desuden hulebjørne, steppebisoner, vildheste og det imponerende Kaukasusnæsehorn.

Stakkels Stellers søko

Spørger man Joakim Engel, er der dog særligt ét af fortidsdyrene, der er fascinerende. Nemlig havdyret Stellers søko, som blev opdaget i 1741 af den tyske kaptajn Georg Wilhelm Steller under en af Vitus Berings ekspeditioner. Udstillingen byder på et delvist skelet, da komplette skeletter er sjældne. For den dovne planteæder var en blid og langsom størrelse, og det udnyttede søfolk som spisekammer, og i løbet af få årtier var Stellers søko uddød.

»Ud fra mit synspunkt er den noget af det mest interessante i udstillingen, for man ved ikke så meget om den, som man gør om mammutterne, som de fleste kender til på en eller anden måde,« siger Joakim Engel.

Er man typen, der foretrækker en udstilling pakket med interaktivitet, lange beretninger og anden information, er det nok ikke udstillingen om mammutterne, man skal besøge. For i sin opbygning er udstillingen vendt tilbage til de klassiske zoologiske museumsdyder.

»Vi lader de store skeletter være i centrum. Fundene fra Sibirien spiller hovedrollen, og så fortæller vi naturligvis historien om skeletterne. Men der er ikke tætpakket med plancher. Vi synes, at man får den største oplevelse ved selv at gå rundt og opleve skeletterne,« forklarer Joakim Engel.

‘Mammutter – Kæmperne fra Rusland’, Zoologisk Museum, Universitetsparken 15, 2100 København Ø, www.zoologi.snm.ku.dk. Udstillingen løber indtil 1. august 2014

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>