Softwarefejl hos datacenter skyld i ugelangt nedbrud hos Post Danmark

Det var en tilsyneladende uoprettelig softwarefejl, der lå til grund for, Post Danmarks hjemmeside var nede i det meste af årets første 9 dage. Nytårsnat udbrød der brand i det svenske datacenter, der hoster Postdanmark.dk. Sitet har været nede siden, og kom først kommet op at køre fredag.

Branden i datacenteret blev hurtigt slukket, og derfor kan det undre, at det tog 9 dage at få sitet op at stå.

Men ifølge Geir Remman, der er kommunikationschef i datacenter-virksomheden Evry, som står for driften, var det en softwarefejl, der trak oprydningsarbejdet ud.

»Da brandvæsenet havde afsluttet deres arbejde, forsøgte vi naturligvis at genstarte systemerne. Men det system, der er koblet til vores centrale infrastruktur kunne vi ikke få op at køre. Da vi undersøgte nærmere, opdagede vi en software-fejl i lagringssystemet fra Hitatchi. Og det er grunden til, at genstarten har taget længere tid, end det ellers ville have gjort«, siger Geir Remman til Version2.

Softwarefejlen var ikke relateret til branden, men på datacentret opdagede man den først, da den skabte store problemer i forhold til at genstarte lagringssystemet. Og nu skal datacentret have en teknisk overhaling, der skal forstærke infrastrukturen i centret.

»Hitatchi har jo leveret et lagringssystem til os, som er en central del af vores storage-løsning. Vi har sammen med teknikere fra Hitatchi konstateret, at fejlen ikke kan repareres, så nu skal vi have opgraderet både hardware og software«, siger Geir Remman, og understreger, at det bliver en kortvarig proces. Geir Remman tilføjer, at man regner med at have flere detaljer om både brand og softwarefejl i løbet af januar.

Læs også: Svensk it-nedbrud lagde både postens hjemmeside og Systembolaget ned

Mangelfuldt setup

Christer Hasse er administrerende direktør i Solidio Hosting, og det undrer ham, at Post Danmark ikke har en bedre løsning med mere redundans.

»Det ser jo ikke godt ud. Det er højest kritisabelt, at man ikke har opbygget et mere robust setup, når man taget i betragtning, at det er Post Danmark, og hvor vigtig deres hjemmeside er. Jeg ville have anbefalet dem en løsning med to synkront replikerede SAN-systemer med replikering ud af huset «, siger Christer Hasse til Version2.

Post Danmarks it-chef oplyser til Version2, at man forventer en redegørelse fra Evry i slutningen af januar eller starten af februar. Derefter vil man tage stilling til, hvordan man vil reagere på det ni dage lange nedbrud. Det er anden gang på seks måneder, at et nedbrud hos Evry giver Post Danmark problemer.

Læs også: Postdanmark.dk er nede på syvende døgn

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>