Stoler du ikke på din computer? Open source-bærbar på vej

Siden Edward Snowden fik NSA-afsløringerne til at rulle i verdens medier, har der været et stigende fokus på open source. Open source-styresystemer og webbrowsere stiger i popularitet – tanken om at kunne tjekke en kildekode for bagdøre og andre suspekte elementer er tiltalende. Men nu bliver det måske også snart muligt at købe en bærbar computer bygget med med open source-hardware. Det skriver Wired.

Projektet går under navnet Novena, og det er meningen, at man skal kunne tjekke al hardwaren efter i detaljer, hvis man bliver mistænksom.

»Alt på printpladen er placeret med min egen hånd. Hvis du ser noget suspekt i hardwaren, så kan du slå det op på den tilhørende plantegning og se, om der er noget at være nervøs for«, siger Bunnie Huang, der er en af mændene bag Novena, til Wired.

Der er dog ikke tale om verdens kraftigste maskine. Novena har 4 gigabyte RAM og en ARM-processor, så der er tale om specifikationer, der ligner noget fra en smartphone i den pæne ende. Men til gengæld er der masser af gennemsigtighed. Skærm, tastatur, harddisk og strømforsyning er dog købt færdigt.

Der arbejdes lige nu på et crowdfunding-projekt for at få Novena i salg, men indtil da kan man finde opskriften her og bygge sin egen.

Læs også Poul-Henning Kamps indlæg om sikker hardware: Giv mig et sted at stå…


Foto: Bunnie Studios
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>