Sukkerbatteri har ti gange større energitæthed end lithium

I stedet for forurenende lithium-batterier er det muligt, at fremtidens gadgets skal køre på en form for sukkervand.

Den kinesiske forsker Percival Zhang, som siden 2005 har været lektor på det anerkendte Virginia Tech, har sammen med sin forskergruppe arbejdet på at skabe et biobatteri, hvor grundessensen er glukose, skriver Extremetech.com.

Batteriet, som det ser ud nu, har en kapacitet på 596 amperetimer pr. kg, hvilket er en del højere end for lithiumbatterier. Vidundermidlet er maltodextrin, som blandt andet bliver brugt af atleter til et hurtigt kulhydratfix, og ifølge forskerne er de eneste restprodukter vand og elektricitet.


Her ser man brændselscellen. De Pac-Man lignende oste er enzymer. Foto: Virginia Tech

Det er ikke første gang, forskerne prøver at trække energi ud af sukker. De har blandt andet prøvet at gøre det ved at efterligne den menneskelige nedbrydning af glukose til energi, men det har ikke været helt nemt.

Men nu mener Zhang og co. altså, at de har fundet en løsning i at bygge en brændselscelle, som ved hjælp af en syntetisk enzymatisk adgang kan hive elektricitet ud af glukosen. På den måde vil man kunne bruge billige enzymer som katalysatorer i stedet for dyrt platin, som ofte er brugt i almindelige batterier.


Percival Zhang er lektor på Virginia Tech. Foto: Virginia Tech

Biobatteriet skulle ifølge forskningsrapporten indeholde 13 enzymer og luft til at producere 24 elektroner for en glukoseenhed. Dette svarer til et output på 0,8 mW/cm med en densitet på 6 mA/cm.

Percival Zhang regner med, at batteriet kan nå markedet inden for tre år, hvilket betyder, at en smartphone i givet fald ville kunne oplades med en opløsning indeholdende 15 procent maltodextrin.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>