Væk med rumskrot: Japan ruller kilometerlangt fiskenet ud i rummet

Japanerne har taget kampen op mod den stigende mængde rumskrot i samarbejde med en udvikler af fiskeudstyr.

Det japanske rumagentur JAXA og virksomheden Nitto Semio har brugt de sidste år på at udvikle et metalnet, der kan foldes ud i rummet og sende bolte, møtrikker og andet rumskrot ned i atmosfæren. I næste måned bliver det foldet ud fra en satellit i kredsløb.

Nettet er lavet af tynde wirer af rustfrit stål og aluminium. Det er en kilometer langt og 30 centimeter bredt, og i første omgang vil forskerne blot folde det ud, for derefter at sætte elektricitet til det og gøre det magnetisk, skriver Space Daily.

Ideen er, at nettet kan bremse rumskrot i kredsløb og få stumperne til hurtigere at brænde op i atmosfæren.

»Vi begyndte at arbejde på projektet for cirka fem år siden, og vi er alle meget spændte på at se resultatet af denne første test,« siger den ledende ingeniør Koji Ozaki fra Nitto Seimo til South China Morning Post.

Eksperter anslår, at der findes omkring 100 millioner stykker skrot i rummet med størrelser fra alt mellem små møtrikker til stor metaldele. Hver gang der opstår en kollision stiger mængden af rumskrot og bekymringen fra de mange fragmenter bliver f.eks taget alvorligt på Den Internationale Rumstation, hvor forskere hele tiden overvåger og flytter stationen for at undgå kollisioner.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>