Vitamintilskud får kræft til at sprede sig hurtigere

Nye undersøgelser peger endnu engang i retning af, at vitamintilskud kan gøre mere skade end gavn. Svenske forskere har ved et tilfælde opdaget, at mus fodret med tilskud af E-vitaminer og antioxidanten NAC udvikler lungekræft tre gange hurtigere end andre mus, skriver Nature.

Den tilfældige opdagelse skete, fordi molekylærbiologer ved Göteborg Universitet havde gensplejset mus til at udvikle lungekræft og benyttede en kontrolgruppe, som de gav NAC for muligvis at dæmpe udviklingen af kræft. Men da forsøget var færdigt, var det ubrugeligt, fordi kontrolgruppens havde udviklet kræft tre gange hurtigere end normale mus.

Forskerne valgte i stedet at kigge nærmere på det overraskende resultat i kontrolgruppen. De gennemførte nye forsøg med mus, som fik E-vitamin-tilskud med doser på 5 til 50 gange højere end det normale indtag af E-vitamin for mus. Resultatet var igen, at kræften spredte sig tre gange hurtigere end hos normale mus.

Samme resultat fik forskerne ved at tilsætte NAC og E-vitamin til kræftceller fra menneskelunger i petriskåle.

Indtag af vitaminpiller bør overvejes nøje

Forklaringen på resultatet er paradoksalt nok den samme, som at folk verden over indtager antioxidanter i håb om at forhindre kræft. Antioxidanter er nemlig i stand til at mindske mængden af ødelagt DNA, som er en af årsagerne til kræft. Men antioxidanterne skruer også ned for proteinet kaldet p53, som normalt mindsker spredningen af kræft. p53 bliver nemlig reguleret af mængden af ødelagt DNA i kroppen.

Opdagelsen minder om en lang række tidligere undersøgelser, der peger på, at folk med kræft skal holde sig fra et overforbrug af vitamintilskud, da det kan få kræften til at brede sig hurtigere.

Kræftens Bekæmpelse er allerede opmærksom på, at indtaget af antioxidanter skal overvejes nøje, hvis det skal have en gavnlig virkning. Forsøg blandt rygere viser f.eks, at risikoen for at udvikle lungekræft er højere ved indtag af antioxidanten beta-carotene, som gør gulerødder orange.

Det store spørgsmål er så, om antioxidanten kun har en skadelig virkning på folk, som allerede – vidende eller uvidende – har små kræftceller i kroppen og ikke på raske folk.

Det spørgsmål kræver nye undersøgelser at besvare, lyder det fra forskerne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>