3D-lyd hjælper blinde rundt i Londons gader

Et gps-baseret headset, der advarer om forhindringer i form af biler, krydsende veje og gående. Og med indbygget højtalere, der fortæller om busplanen på den rute, den blinde gerne vil køre på. Det er grundidéen i en ny løsning til blinde, der får hjælp til at finde vej fra a til b nemmere og mere sikkert. Systemet er blevet testet i England og har vist gode resultater, skriver britiske BBC.

Headsettet bruger gps-koordinator til at bestemme den blindes færden og give navigation i øret. Samtidig sørger 3D-lyd for, at den blinde får små vibrationer i højre side af tindingen, hvis det er her, forhindringerne er – og omvendt. Det er Microsoft Audio Technology, som står bag den nye løsning.

Headsettet kræver dog en app på en Windows Phone-telefon. Og for at eksempelvis bustider skal kunne høres i den blindes ører, skal der opsættes såkaldte beacons på lygtepæle i nærheden. Det er små sendere, der sammen med app’en på den blindes smartphone udsender data. Eksempelvis bustider, supermarkedsudvalg og lignende.


Sådan ser headsettet ud. Små vibratorer giver advarsler i hver siden, hvis den blinde er ved at gå ind i ting. Foto: BBC

I Danmark er Dansk Blindesamfund også involveret i et lignende projekt sammen med IT-Universitetet (ITU).

»Vi er med på et projekt om de såkaldte beacons, der er sendere, som kan hjælpe den blinde på forskellige måder. Vi synes, at beacon-teknologien er rigtig spændende og et område, der vil udvikle sig meget de kommende år. Det samme vil 3D-lyd til mennesker med nedsat eller intet syn,« siger John Heilbrun, næstformand i Dansk Blindesamfund.

Det danske projekt hedder Living Lap, hvor ITU netop forsker i de trådløse beacon-sendere.

Skræmmende at rejse uden hjælpemidler

Alene i Storbritannien er der to millioner registrerede synshandicappede, skriver BBC. Af dem anslås det, at godt 180.000 sjældent eller aldrig går ud og kommer på ture, fordi de i sagens natur føler det stressende og farligt. Det er især, hvis de blinde bevæger sig rundt i områder, de ikke kender, at problemet opstår.

Jenny Cook er leder af et britisk center, der forsker i brugen af førerhunde til blinde og teknologier, der kan gøre det nemmere at færdes, hvis man har stærkt nedsat syn.

»Som situationen er i dag besøger meget få blinde en ny by, fordi det oftest er skræmmende. Selv med blinde, der har et godt fodfæste og stor selvtillid kan det være svært. For mange andre er det også tanken om en uvant rejse, der gør dem stressede og nervøse,« siger Jenny Cook til BBC.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>