Dells farvel til børsen har genoplivet pc-giganten

Austin, USA: For et år siden købte Michael Dell selskabet, der bærer hans navn, tilbage fra børsen. 136 milliarder kostede det og krævede et lån fra Microsoft og et dybt greb i lommen fra Michael Dell selv.

På årets Dell World-konference, der lige nu foregår i Austin, Texas, har it-giganten gjort status over, hvad det har betydet at blive privatejet. Og det er ikke småting, lyder det fra Dell selv.

Dell er blevet verdens største storage leverandør, set på terabyte hukommelse solgt. Samtidig voksede Texas-firmaets PC-salg med 10 procent, hvilket får Dell til at erklære rygterne om PC-markedets død for stærkt overdrevne.

Læs også: Kunderne vender tilbage til pc’er

Michael Dell er ikke sen til at tilskrive en stor del af successen til selskabets afsked med børsen efter 25 år.

»Vi er det største selskab nogensinde til at blive privat. Det har frigjort os,« sagde Michael Dell i sin åbningstale på konferencen.

Dell skal ikke længere stå skoleret foran aktionærer, og levere solide tal hvert kvartal, for at undgå et kurs-smæk. I stedet kan selskabet fokusere på udvikling og forskning, der giver resultater på længere sigt, mener Michael Dell

En af de foretagner er investeringer i startup-virksomheder, som Dell vurderer, kan være vigtige for firmaet.

»De giver et vindue ind i den ny teknologi,« sagde Michael Dell.

Fri for aktionærer

Dell er blevet en modtendens i en industri, hvor store selskaber splitter op i mere fokuserede virksomheder. Senest har ærke-konkurrenten HP annonceret, at selskabet deler sig i to separate virksomheder. Dell derimod går efter end-to-end-løsninger, der dækker hele spektret af it-infrastruktur.

»Man er nødt til at have begge ender, ellers er det the end,« er en frase Michael Dell har gentaget med glæde på Dell World. Og han giver ikke meget for industriens bevægelse mod mindre fokuserede virksomheder.

»Hvem gør man det for? Er det for kunderne?« spurgte Dell-faderen retorisk med hentydning til, at det nok mere er for aktionærenes skyld, man træffer sådan en beslutning. De aktionærer, som Dell nu er fri for.

Fra tech-universitet til nonnekloster

Heller ikke Anja Monrad, der er executive director og general manager hos Dell, mener, at det ville være en fordel at følge HP’s eksempel.

»Det er klart, at når man opdeler sit selskab, så kan man fokusere. Men kernen bliver, at vi holder os til at leverer infrastrukturen, og der går vi til gengæld i dybden,« siger hun til Version2.

Om ikke andet er det tydeligt, at end-to-end-princippet giver bredde i det kundesegment, som kan møde til Dell World. Fra Saxon Lemme, der kigger på interessante use-cases for Texas Tech University Health Science Center, til David Jannik, der bruger Dell-infrastruktur til at it-understøtte omkring 1000 nonner.

»Mit største problem er at lære systemet til en 77-årig nonne,« forklarer han.

Kan arbejde mere langsigtet

Anja Monrad ser privatiseringen som en konkret forbedring af hendes arbejdsvilkår.

»Jeg kan tillade mig at sige, at jeg ikke når mit tredje kvartalsmål for til gengæld at investere i mit fjerde kvartal. Den diskussion kan jeg godt have med min chef, men det kunne jeg ikke før. Nu er diskussionen mere langsigtet,« forklarer hun.

Privatisering har også påvirket selskabet på andre måder end på bundlinjen, fortæller Anja Monrad. Michael Dell selv har fået frigivet 20 procent af sin tid, der før blev brugt på investorer og aktionære. Og chefens tilfredshed med det ny-vundne albuerum kan mærkes i resten af selskabet, lyder det fra Anja Monrad.

»Den vigtigste ændring er den energi, som det har givet organisationen. Alle har fået en fornyet passion,« mener hun.

Der er da heller ingen planer om at sende Dell tilbage i børsens hænder foreløbig.

Versions2’s udgifter i forbindelse med deltagelse i Dell World er betalt af Dell

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>