Kina afslører radar, der kan se ‘usynlige’ fly

Det kinesiske militær har i denne uge løftet sløret for en ny radar, som kan registrere fly med lav radarsignatur – også kaldet stealth-fly. Radarsystemet JY-26 er et såkaldt phased array-system med høj frekvens, der er designet til at udpege mål på lang afstand. Radaren kan ifølge producenterne ved hjælp af millimeterbølger opdage stealth-fly, som ellers forsøger at skjule sig for radarer ved hjælp af reduceret varmeudstråling og et minimalt radarreflekterende areal.

Phased array-teknologien gør også radaren i stand til at fokusere på et afgrænset område med mistanke om aktivitet, hvilket yderligere øger muligheden for at opdage fly med lav radarsignatur. JY-26, som er udviklet i samarbejde med Nanjing Research Institute of Electronics Technology, har en rækkevidde på 500 kilometer.

Kampfly med stealth-teknologi blev første gang anvendt i kampmissioner under Golf-krigen og benyttes i dag på en række kampfly, som det ikoniske bombefly B-2 Spirit, Lockheed Martin/Boeings F-22 Raptor og Lockheed Martins F-35. Sidstnævnte er i øjeblikket i spil som den mulige arvtager til F-16 i det danske luftvåben. Også Boeings F-18 Super Hornet, som også er blandt kandidaterne til det danske luftvåben, har stealth-lignende egenskaber.

Læs også: Dansk sensorsystem skal beskytte F-16 mod varmesøgende missiler

Ifølge de kinesiske designere, der præsenterede radarsystemet tidligere på ugen under Zuhai Airshow i Kina, har radaren allerede under afprøvningerne observeret et amerikansk F-22 Raptor, som er det amerikanske luftvåbens mest avancerede stealth-kampfly. Det skete, mens kampflyet for nylig fløj i sydkoreansk luftrum under en øvelse. Det skriver det israelske militærmagasin Defense Update.

JY-26 er endvidere udstyret med beskyttelsessystemer mod jamming med radiostøj og elektriske værn mod radarsynlighed, hvilket gør systemet i strand til at imødegå flystyrker, der benytter højteknologiske A2/AD-systemer (Anti-Access/Area Denial).

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>