Lufthavnen sporer din kuffert med trådløs teknologi

Print en bagage-seddel, stil din kuffert på et bånd og shop så løs i det toldfri område hurtigere end nogensinde før. Det er idéen bag et nyt danskudviklet bagagesystem til lufthavne.

Systemet hedder Air.Go og bruger den trådløse Radio Frequency Identification (RFID) til at holde styr på kufferterne. RFID kendes blandt andet fra Rejsekort og bliver i stigende grad brugt i lufthavnenes bagagehåndtering.

Niels Marcus Pedersen er direktør for og lægger navn til firmaet Marcus Pedersen, som står bag den nye løsning.

»Det var vigtigt at for os at designe et produkt, der udnytter i forvejen kendt teknologi. RFID er en nem, hurtig og efterhånden billig måde at holde styr på bagage, uden at de rejsende tænker over det. Og så er den langt mere præcis end traditionelle stregkoder,« forklarer direktøren.


En Air.Go indtjekningsskranke.

Air.Go er indstillet til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorierne ’Globalprisen’, ’Iværksætterprisen’ og ’Innovationsprisen’.

RFID-tag indbygget

Teknologisk set består systemet af, at passageren printer den typiske seddel, som man sætter rundt om håndtaget på kufferten. I den seddel er indbygget et såkaldt RFID-tag, som Air.Go-maskinen opfanger ved hjælp af en RFID-antenne. Direktør Niels Marcus Pedersen kan ikke gå i detaljer med, hvordan antennen eksempelvis undgå at scanne andre kufferter. Men systemet bruges allerede i Aalborg Lufthavn, hvor det sparer tid.

»Mening er jo, at man sætter sin kuffert med bagagesedlen på et bånd. Maskinen spørger så, om man hedder ’Hr. Jensen’. Så trykker man godkend, og af sted ruller kufferten. På den måde har vi forsøgt at arbejde med brugervenligheden,« siger Niels Marcus Pedersen.

Søren Svendsen, der er direktør i Aalborg Lufthavn, ser allerede nu gode udviklingsmuligheder i projektet.

»Vi taler om en proces, der tager godt 13 sekunder, fra man ankommer til båndet, til kufferten er registreret, og den kører væk. Så det går hurtigt, og RFID-teknologien er nem og sikker,« siger han.

Systemet kan også tilpasses til de enkelte lufthavne. Eksempelvis kan charterturister i skrivende stund endnu ikke benytte Air.Go-systemet, fordi der hos de fleste charterselskaber skal være en Boardingpass-scanner. Det har eksempelvis Aalborg Lufthavn ikke fået installeret, men mulighederne er mange.

»Man kan eksempelvis også indbygge en betalingsautomat, som kan bruges, hvis passageren har en for tung kuffert med. Visse lavprisselskaber kræver betaling med det samme, og det kan maskinen også sættes op til. Desuden kan man tilslutte diverse scannere,« forklarer direktøren fra Marcus Pedersen.

Bedre sporing af bagage

Aalborg Lufthavn har brugt RFID-teknologien til at holde styr på de rejsendes bagage i godt to år. Men ved at lade passagerer bruge de automatiske bagagebånd, opnår man et endnu bedre flow. Og fordele stopper ifølge lufthavnsdirektør Søren Svendsen ikke der.

»Med RFID-teknologien bliver det også nemmere at spore tabt bagage. Det kræver blot, at lufthavnen har opstillet RFID-antenner forskellige steder i lufthavnen. På den måde kan man hurtigt sige: Her er din kuffert sidst registreret,« fortæller direktøren.

Lige nu bruges RFID-teknologien i lufthavne som Københavns Lufthavne, Hong Kong, Las Vegas og Lissabon.

Vinderen af Ingeniørens Produktpris 2014 kåres den 28. november.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>