NCC: Derfor kollapsede boligblok i Frederikshavn

Vi har ikke løftet vores ansvar for renoveringen godt nok, erkender NCCs områdedirektør Henrik Krogh Holm i en pressemeddelelse om boligblokken i Frederikshavn, der kollapsede i søndags.

»Selvom det er for tidligt at komme med endelige konklusioner omkring baggrunden for ulykken, må vi allerede nu konstatere, at vi burde have krævet et bedre projektmateriale fra vores rådgivere. Vi burde også have ført et mere omfattende tilsyn og sørget for en bedre koordinering med underentreprenørerne. Derfor har vi øjeblikkeligt taget fat på alle de elementer, så vi kan sikre en ekstra stram styring af projektet fremover,« siger Henrik Krogh Holm i pressemeddelelsen.

Læs også: Boligblok i Frederikshavn kollapsede under renovering

NCC havde på tidspunktet for kollapset fjernet boligblokkens formur for at kunne øge isoleringstykkelsen og bygge en ny op. De foreløbige undersøgelse viser, at ‘bagmuren fik for stor belastning og mistede en del af sin stabilitet, da ydermuren og en massiv murpille var fjernet. Det blev forstærket af, at den eksisterende gulvkonstruktion også var fjernet, og at der derfor ikke var støtte ved den nederste del af muren. Desuden havde murværket ikke den antagede styrke og stabilitet, og da muren samtidig blev udsat for blæst fra begge sider, brød den sammen.’

Læs også: Her gik det galt, da stuerne i boligblok pludselig brasede sammen

NCC har som totalentreprenør ansvaret for den overordnede byggeledelse. NCC har selv ført tilsyn på sagen, og der har været tilknyttet eksterne rådgivende ingeniører, ligesom et antal underentreprenører udfører delopgaver på sagen. NCC vil nu gøre alt for at sikre, at der kommer styr på de forhold, som undersøgelsen har afdækket.

»Det er et samspil mellem flere uheldige faktorer, der førte til den alvorlige ulykke. Som totalentreprenør har vi det overordnede ansvar for projektstyringen, og det ansvar har vi ikke løftet godt nok. Vi har aldrig oplevet en ulykke som denne før, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at noget lignende ikke sker igen. Det er en ulykke, der bare ikke måtte ske,« siger områdedirektør Henrik Krogh Holm.

Bygherren, Boligforeningen Vesterport, er ifølge pressemeddelelsen tilfredse med NCCs forklaringer.

»Det klæder NCC, at man ikke taler udenom. Det borger for et godt fremtidigt samarbejde, hvor alle muligheder er til stede for en geneetablering af tilliden. Så nu kigger vi fremad og forventer, at projektet vil forløbe uden yderligere tilbageslag. Vores interesse er, at beboerne får nogle gode lejligheder, som de bliver glade for. Med de planer, der bliver lagt nu i samarbejde mellem os og NCC, ser vi også frem til, at den resterende byggeperiode forløber tilfredsstillende,« siger boligforeningens direktør, Steen Møller Andersen.

Udover NCC er både SBi og Aalborg Universitet sammen med Rambøll i gang med at undersøge årsagerne til ulykken for henholdsvis Boligselskabernes Landsforening og Energistyrelsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>