Nye klimasatellitter koster Danmark en halv milliard

Den europæiske organisation Eumetsat, der sørger for at opsende satellitter til jordobservationer og sende data fra dem videre til forskerne, er i fuld gang med at forberede seks nye satellitter, hvoraf den første skal sendes op i 2021.

Omkostningerne til at bygge, opsende og drive satellitterne skal fordeles mellem de 30 medlemslande, og Danmark skal betale 458,9 mio. kr. for at være med i projektet. Det fremgår af et aktstykke fra Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, som beder Finansudvalget om penge til satellitterne.

Pengene skal dog ikke falde på én gang. Udgifterne fordeles over 30 år fra 2015 og frem på en måde, så halvdelen af dem afholdes i løbet af de første ni år.


Omtrent sådan kommer de nye satellitter til at se ud, når de kredser 831 km over Jordens overflade. (Tegning: Airbus Defence and Space)

Satellitprogrammet hedder Eumetsat Polar System Second Generation, forkortet EPS-SG. Første generation består af satellitterne MetOp-A, MetOp-B og MetOp-C, hvoraf de to første allerede er opsendt, og den nye generation skal altså tage over fra 2021.

Læs også: Vejrsatellit endelig i rummet efter strid om nedfaldne raketdele

MetOp-SG-satellitterne kommer i to forskellige serier med tre satellitter i hver – en A-serie og en B-serie – hvor forskellen er de instrumenter, de medbringer. Instrumenterne vil give klimaforskere, meteorologer og oceanografer adgang til en bunke data om vores planet og dens atmosfære.

Satellitterne vil veje cirka fire ton stykket, og de skal sendes op i solsynkrone polære baner i en højde af 831 km over jordoverfladen. Herfra skal de sende data frem til 2040.

Alene konstruktionen af de seks satellitter koster 10 milliarder kroner. Det er rumfartsfirmaet Airbus Defence and Space, der har fået kontrakten på at bygge dem for Eumetsat.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>