Open source-forening indleder juridisk kamp med internet-gigant efter navnetyveri

Foreningen GNOME Foundation leder efter 80.000 dollars til at forsvare sit navn.

80.000 dollars – eller omkring 476.000 kroner – er den anslåede pris for at svare igen på en række varemærkeregistreringer foretaget af den amerikanske kupon-shop Groupon. Groupon har lanceret et tablet-baseret system, der skal gøre det nemmere for butikker at håndtere kunder med Groupon-gavekort. Selskabet har navngivet systemet GNOME.

Det har vakt undren hos open source-folket, at Groupon har overset det faktum, at navnet GNOME er optaget. Open source-projektet GNOME er ikke ukendt. Det er en open source brugergrænseflade, der har eksisteret i 17 år og været et registreret varemærke siden 2006.

»Jeg kan ikke tro, at Groupon ikke kendte til GNOME, da selskabet valgte sit navn. Især fordi de påstår at være ’fueled by open source’«, forklarer Tobias Mueller, der er medlem af GNOME Foundations bestyrelse, i en meddelelse.

Groupon afviser at skifte navn

GNOME-projektet har bedt Groupon om at finde et andet navn, men det har selskabet afvist. I stedet har Groupon fulgt op med yderligere en række registreringer af varemærker, som dækker forskellige variationer af GNOME – som for eksempel G-NOME og G NOME.

»At bruge GNOME-navnet om et stykke software, der er i modstrid med de grundlæggende ideer i GNOME-fællesskabet, fri-software-fællesskabet og GNU-projektet, er skandaløst,« meddeler GNOME Foundation.

Foreningen beder nu om økonomisk støtte til at svare igen på Groupons navne-registreringer.

»Hjælp os med at bekæmpe dette kæmpe selskab, som forsøger at udnytte vores goodwill og hårdt optjente omdømme,« lyder det.

Reddit opfordrer open source-tilhængere lige nu til boykot af Groupon, der har eksisteret i Danmark siden 2011. Andre opfordrer til at kritisere Groupon direkte på selskabets Facebook-side.

GNOME Foundation skal bruge de efterlyste støttekroner inden den 3. december. I mellemtiden er Groupons Gnome-tablets allerede i handlen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>