Opgraderinger standser blødningen på pc-markedet – lang levetid rammer tablets

Vi skal blot et par år tilbage for at se blodrøde tal for pc-salget, som så ud til nærmest at kunne tage livet af hele pc-markedet inden årtiet var omme. I 2014 ser det imidlertid betydeligt bedre ud ifølge de seneste tal fra analysefirmaet IDC.

I Vesteuropa og Nordamerika er der nemlig udsigt til en vækst på 4,4 procent for desktop-pc’er og 8,8 procent for bærbare pc’er. Det skal dog ifølge IDC ses i forhold til, at 2013 var et elendigt år for pc-producenterne.

Frem til 2018 vil væksten da også bremse op, så der vil blive solgt færre pc’er i begge kategorier i 2018 end i 2013.

Ifølge IDC har der i år været en tendens til, at virksomhederne stadig er i færd med at opgradere fra Windows XP, men forbrugerne har også taget en pause fra at investere i nye tablets og smartphone for i stedet at opgradere deres pc’er. En del af væksten i år kommer dog også fra prisfald inden for pc-kategorien, men på længere sigt vil det dog kun være med til at stabilisere markedet, ikke skabe øget volumen.

Tablets og såkaldte 2-i-1-enheder som eksempelvis Microsoft Surface Pro 3 ser ud til at opleve en noget mere beskeden fremgang i 2014 i forhold til de sidste par års boom. Det går især ud over Apples iPad-salg, men det betyder ikke, at kunderne dropper Apples tablets.

Derimod ser det ifølge IDC ud til, at en del af nedgangen for Apple skyldes, at tablets har fået længere levetid, hvilket Apple selv har været medvirkende til med softwareopdateringer, som har understøttet ældre hardware.

Det betyder, at tablets nu ser ud til at nærme sig en gennemsnitlig levetid på tre til fire år ligesom bærbare pc’er har haft det, snarere end de to til tre år som er gennemsnittet for smartphones.

Samlet er Android det suverænt største styresystem inden for tablet-kategorien og vil sidde på to tredjedele af markedet i 2014. Væksten i år vil ligge på omkring 7,2 procent, men frem over vil den bremse kraftigt op. Fra 2014 til 2018 vil den gennemsnitlige årlige vækst ligge på 5,4 procent.

I 2018 vil Android stadig sidde på 64 procent af markedet, men Apple vil ifølge IDC stoppe faldet i salget, når ældre iPads står for at skulle udskiftes. Windows-baserede tablets spås blot en markedsandel på 11,4 procent i 2018.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>