Praktiserende læger politianmelder indsamling af patientdata i omstridt database

Praktiserende læger har siden april 2013 skullet køre programmet Sentinel Datafangst, som indsamler data om patienterne og samler dem i en national database DAMD, som administreres af DAK-E. Men der bliver indsamlet alt for mange personlige oplysninger, og derfor har to praktiserende læger nu meldt Region Syddanmark og DAK-E til politiet. Det skriver Ugeskriftet.dk.

Dataindsamlingen er både beregnet til brug i forskning i folkesundhed og erstatter tidligere systemer, hvor visse sygdomme blev indrapporteret. Men den nye database er også beregnet til kvalitetskontrol i sundhedssektoren og omfatter en masse data fra konsultationer, som mere øger risikoen for misbrug end for bedre forståelse af folkesygdomme, lyder det fra lægerne.

Læs også: Læger frygter misbrug af forskeres adgang til patientoplysninger med cpr-nummer

»Jeg håber, at DAMD bliver lukket, og vi bygger en ny database op, der fokuserer på de kroniske sygdomme og ikke samler private og meget intime detaljer ind, der videregives,« siger praktiserende læge Thomas Birk til Ugeskriftet.dk.

De praktiserende læger frygter, at Dansk AlmenMedicinsk Database, DAMD, kan misbruges, fordi 100.000 ansatte i sundhedssektoren kan få adgang til databasen. Den tidligere forskningsadgang har været forbeholdt udvalgte forskere.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>