Regeringen skærer i Datatilsynet på finansloven

Datatilsynets bevilling falder med 800.000 kroner fra 22,2 millioner kroner i dag til 21,4 millioner kroner i 2015. Det fremgår af finansloven, der i dag faldt på plads med stemmer fra regeringspartierne samt SF og Enhedslisten.

Kontorchef i Datatilsynet Lena Andersen havde ikke fået beskeden, da Version2 søgte en kommentar. Nedskæringen var forventet, lader hun forstå, men hun henviser til “politikerne” for yderligere forklaringer.

En af dem er Pernille Skipper, der er retsordfører for Enhedslisten. Partiet kom i maj 2014 med et offensivt it-udspil, der omfattede forslag om en data-minister, en it-havarikommission og 10 millioner i ekstrabevilling til Datatilsynet.

»Det er desværre ikke lykkes og det er rigtigt ærgerligt. Men selvom man ikke kan læse det ud af finansloven, holder vi fast ved et ønske om et stærkere Datatilsyn,« siger Pernille Skipper fra Enhedslisten.

Hun kalder nedskæringen “for en mindre teknisk budgetforringelse” og sætter sin lid til, at der kan indgås en aftale ved siden af finansloven som følge af et tværpolitisk arbejde, der lige nu er i gang i retsudvalget, herunder en høring om Datatilsynets arbejde.

Læs også: EL vil have en it-havarikommission, en dataminister og et styrket datatilsyn

»Der er ingen tvivl om, at alles øjne er stift rettet mod, at der skal tjek på tilsynet med vores data,« siger Socialdemokraternes it-ordfører Karin Gaardsted.

»Og jeg vil lige sige, at denne regering tidligere i 2012 og 2013 har hævet bevillingen til Datatilsynet. Det, vi gør nu, er en mindre besparelse,« siger hun og nævner, at stort set alle offentlige institutioner skal effektivisere.

»Jeg er sikker på at Datatilsynet formår at fastholde et sikkert tilsyn,« siger Gaardsted.

Finansloven lander dagen efter, at Rigsrevisionen har rettet kritik af otte myndigheder for utilstrækkelig sikkerhed i databehandlingen af borgernes oplysninger. Det drejer sig om Rigspolitiet, Skat, Forsvarskommandoen, Socialstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Arbejdsskadestyrelsen, Institut for Menneskerettigheder og Danmarks Statistik. Og i en høring i Retsudvalget sidst i oktober rettede Datatilsynets Lena Andersen selv kritik mod flere danske kommuner for ikke at have styr på deres databehandleraftaler.

Læs også: It-sikkerheden hos otte statslige myndigheder får alvorlig kritik af Rigsrevisionen

Er dette tiden til at skære ned på Datatilsynet?

»Man kan ikke sige, at alle disse sager ligger i Datatilsynet, der jo kun skal føre stikprøvekontroller. Mange af sagerne afslører jo sjusk og sløseri. Det vil der næppe blive rettet op på af Datatilsynets stikprøver. Det kræver til gengæld et stærkere fokus på opgaven i alle ministerier, regioner og kommuner, hvor jeg er sikker på at alle sikkerhedsansvarlige i denne tid er at finde i det røde felt.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>