Rusland skal bygge to atomreaktorer i Iran

Kort før Iran og seks stormagter skal forsøge at lande en aftale om Irans atomprogram, har Iran underskrevet en aftale med den russiske atomkraftentreprenør Rosatom om at bygge to nye reaktorer på atomkraftværket Bushehr. Det fortæller Rosatom i en pressemeddelelse.

Ifølge BBC indeholder aftalen en option på at bygge to reaktorer yderligere på Bushehr, og fire andre reaktorer andre steder i landet. Der er tale om trykvandsreaktorer – men hvilken generation, der bliver tale om, fremgår ikke af aftaleteksten. Den ene reaktor, der i dag er i drift på Bushehr, er af typen VVER-1000/446.


Byggeriet af atomkraftværket Bushehr blev påbegyndt i 1975, men krig, økonomiske problemer og sanktioner betød, at det først kom i gang med at producere strøm til nettet i 2013. Nu har Iran og Rusland indgået en aftale om at udvide værket fra én til tre reaktorer – og på sigt opføre yderligere to reaktorer ved værket. Desuden planlægger parterne yderligere fire reaktorer andre steder i Iran.

Læs også: Iran sætter atomkraftværk i sving

Hidtil har Rusland leveret al brændsel til reaktorerne og taget den brugte brændsel tilbage. Ordningen har sikret, at Iran ikke brugte brændselsstavene i det atomvåbenprogram, landet beskyldes for at have. Men ifølge den nye aftale skal russerne og iranerne nu se på, om man kan producere brændselsstavene i Iran. Uranet til stavene skal ifølge New York Times dog stadig komme fra Rusland, og det brugte brændsel til alle otte reaktorer skal også fremover sendes tilbage til Rusland.

Byggeriet af de op til otte reaktorer vil ifølge Rusland komme til at foregå under overvågning af det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) og samarbejdet vil ligge inden for det tilladte i den internationale ikke-sprednings-aftale om atomenergi.

Læs også: Sydafrika på storindkøb af atomkraft: otte russiske reaktorer

Ifølge internationale eksperter kommer aftalen nu, fordi Rusland gerne vil skubbe til forhandlingerne om det iranske atomprogram.

»I (de øvrige fem lande i stormagtsgruppen, red.) må hellere være fleksible (i forhandlingerne,* red.*) ellers vil vi måske gøre Iran i stand til at klare sine egne brændselsbehov,« lyder udlægningen af teksten fra Cliff Kupchan, formand for risikoanalysefirmaet Eurasia Group over for LA Times. Samtidig vurderer han, at aftalen om de nye reaktorer skal give den iranske ledelse en gulerod, der skal få dem til at gå med på en aftale om atomprogrammet.

»Budskabet til Iran er: Vi ved, at I har brug at få forhandlingsresultatet til at se ud som en sejr, hvis I skal sige ja. Så her er en del af den fortælling.«

Læs også: Iran er klar til at fremvise stort fremskridt i atomprogram

Deadlinen for at indgå en aftale er sat til 24. november.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>