Selvkørende biler giver programmører etik-hovepine

Programmører af fremtidens selvkørende biler står over for en etisk problemstilling af dimensioner, når teori og beregninger skal overføres til asfalten. Hvis en førerløs bil på et splitsekund skal vælge mellem, at køre ind i en fodgænger for at undgå et frontalt sammenstød, vil det være skaberne af koden, der tager den livsvigtige beslutning. Og den problemstilling prioriterer virksomhederne, der udvikler på fremtidens køretøjer, slet ikke højt nok, lyder det fra professor. Det skriver Phys.org.

Det vil være relativt nemt for bilens sensorer at samle al den information, man skal bruge for at træffe beslutningen. Men hvad bilen derefter skal foretage sig, er slet ikke så lige til.

»Dette er en af de mest dybt seriøse beslutninger, vi kan træffe. At programmere en maskine er forudseeligt kan lede til en persons død,« siger Patrick Line, der er professor ved California Polytechnic State University.

Virksomheder skal fortælle, hvordan bilen vælger

Han har været i kontakt med Google, BMW, Nissan og Tesla, som alle arbejder med at udvikle selvkørende biler. Så vidt professoren har fundet ud af, er BMW den eneste af virksomhederne, der har etableret et hold til at tackle problemet, mens Google endnu ikke har taget fat på emnet.

BMW’s gruppe består af eksperten indenfor teknologi, etik og jura, lyder det fra det tyske selskab.

Hvad end de kommer frem til, så skal det offentliggøres, mener Patrick Lin. I professorens øjne er bilproducenterne forpligtet til at vise, at de knokler med de svære spørgsmål og de alvorlige svar.

Fire amerikanske stater har lavet lovgivning omkring brugen af selvkørende biler – herunder Californien. Og her vil man også kræve information om de valg, der træffes, fortæller Bernard Soriano, som er en af statens ansvarlige på området.

»Det er et naturligt spørgsmål, som vil komme op og allerede kommer op. Der er nødt til at være en form for forklaring,« siger han til Phys.org.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>