Svensk internetudbyder i kamp mod logning: Giver gratis VPN til kunder

EU’s logningsdirektiv blev i april i år afskaffet, fordi EU-domstolen fandt, at det var i modstrid med union-borgernes grundlæggende rettigheder. Men i Sverige – såvel som i Danmark – har man beholdt den kontroversielle telelogning. Og det er den svenske internetudbyder Bahnhof ikke tilfreds med.

Allerede efter EU-domstolens afgørelse stoppede Bahnhof sin logning og begyndte at slette de data, som var blevet gemt. Men eftersom svensk lov stadig kræver logning, vil Bahnhof fra næste uge logge kundernes datatrafik for at undgå en bøde på fem millioner svenske kroner. Samtidig lanceres, hvad selskabet kalder plan b: En gratis VPN-tjeneste, som gør datalogning omsonst.

VPN-tjenesten, der har fået navnet LEX Integrity, skjuler brugerens IP-adresse på nettet og lanceres samme dag som Bahnhof begynder at logge data.

»EU-domstolen har slået fast, at det er en menneskerettighed at slippe for at få sin datatrafik lagret. Vi tror, at tiden er moden til, at VPN-tjenester bliver folkelige,« forklarer Jon Karlung, der er administrerende direktør i Bahnhof, i en meddelelse.

Ifølge internet-selskabet har man ventet på, at Sveriges nye regering ville melde noget ud om logningen. Men nu har virksomheden mistet tålmodigheden, lyder det.

»Nu vælger Bahnhof at stå ud over det og løse situationen på en ansvarlig måde, nemlig ved at løse hele problemet. Vi begynder logningen, men på nøjagtig samme tid gør vi datalagring meningsløs,« fortæller Bahnhof-talsmand Jon Jordås.

Det er ikke første gang, at svenskernes første uafhængige ISP kommer med kontroversielle tiltag. I 2010 overtog Bahnhof hosting af Wikileaks efter hjemmesiden blev fjernet fra Amazons servere.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>