Svømmende robotter måler issmeltning ved Antarktis

Hvaler og fisk kunne i 2012 få sig noget af en overraskelse i havet omkring Antarktis. Her svømmede to gule, torpedoformede robotter rundt i seks måneder og målte temperatur, ilt- og saltindholdet i vandet.

Formålet med målingerne var at få en bedre forståelse for, hvordan varmt og saltholdigt vand fordeler sig mellem bund og overflade, og hvordan det forandre sig over tid. Det forklarer lektor Andrew Thompson til Caltech News:


De to robotter fungere i tre måneder. Egentlig var der en tredje, men den mistede forskerne forbindelsen med. Alligevel var det langt billigere, end hvis de samme data skulle have været indsamlet med et skib. Foto: Alan Jamieson/Caltech


Data fra robotterne giver et detaljeret billede af hvordan temperaturen og saltindholdet fordeler sig i vandsøjlen rundt om Antarktis. Foto: Andrew Thompson/Caltech and Lance Hayashida/Caltech Marketing & Communications – See more at: http://www.caltech.edu/content/robotic-ocean-gliders-aid-study-melting-polar-ice#sthash.cZHuDrzb.dpuf

»Når man har en smeltende iskappe, så kan den enten smelte, fordi atmosfæren bliver varmere, eller den kan smelte nedefra, fordi havet bliver varmere. Al vores evidens peger på, at opvarmningen af havet er den vigtigste faktor, som påvirker isranden. Derfor ville vi bedre forstå fysikken bag, hvordan det varme vand kommer derhen,« siger Andrew Thompson.

Læs også: Undervandsdrager producerer el af havstrømme

Normalt ville sådan en undersøgelse foregår med et skib, som trækker måleinstrumenter efter sig. Men det er meget kostbart, og målingerne ville kun give et øjebliksbillede af forholdene.

Ved at bruge autonome robotter, som for øvrigt er udviklet af den norske virksomhed Kongsberg, var forskerne i stand til at indsamle data over en lang periode i mange forskellige dybder.

Robotterne, som er cirka to meter lange, er indrettet, så de ved hjælp af en lille pumpe bevæger sig op og ned i vandsøjlen. Når pumpen sender vand ind i en lille beholder, bliver robotten tungere end det omgivende vand, og den vil glide nedad – cirka én kilometer. Når vandet pumpes ud, bliver den lettere og glider opad. Med et par timers mellemrum vil den glide op i overfladen og sende data til forskerne via en satellit-opkobling.

Læs også: 2012 var det varmeste La Niña-år nogensinde

Data viser foreløbig, at varmetransporten i vandet omkring Antarktis er meget kompleks, og at især de såkaldte ‘Eddies’ har betydning for, hvor det varme vand befinder sig. Eddies er kraftige strømhvirvler under overfladen. De kan ifølge Andrew Thompson sammenlignes med storme i atmosfæren.

Næste test af undervandsrobotter bliver til december, hvor havstrømmene mellem spidsen af Sydamerika og toppen Antarktis, kaldet Drake-passagen, skal måles ved hjælp af en overfladerobot. I Drake-passagen bliver det varme vand t fra dybt nede ‘ventileret’ og sendt op til overfladen. På den måde kan forskerne få informationer om overfladevandet og atmosfæren på én gang.

Se her, hvordan robotterne ‘svømmer’.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>