Mød byggeingeniøren, der rykkede til Asien og blev chef

Ordene står nærmest i kø, da vi fanger 30-årige Julie Malbaek over en Skype-forbindelse fra Kuala Lumpur. Her er åbenlyst tale om en kvinde med ambitioner og fart på karrieren.

Julie Malbaek er uddannet civilingeniør i byggeri fra DTU i 2007. Umiddelbart herefter begynder hun i en stilling hos Cowi, hvor hun arbejder med broprojekter. Men allerede inden for et år begynder hun den transformation, som i dag har gjort hende til chef for forretningsområdet Household Care i Novozymes Asia-Pacific med base i Kuala Lumpur:

»Jeg har været drevet af, hvad jeg synes var interessant. Havde du spurgt mig i min studietid, var jeg hard core matematiker. Men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg er alt for ekstrovert og kommercielt orienteret til at sidde og regne på broer dagen lang.«

Er du tilfreds med din karriere? Ellers se nye muligheder på Jobfinder.

Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg er alt for ekstrovert og kommercielt orienteret til at sidde og regne på broer dagen lang.
Julie Malbaek, finalist til titlen som Danmarks sejeste ingeniør.

Derfor skifter hun i 2008 til et job hos FLSmidth, og få måneder senere rykker hun til Vietnam for i det efterfølgende halvandet år at arbejde på et stort cementanlæg.

En ingeniør har ja-hatten på


Julie Malbaek, civilingeniør, chef for Household Care i Novozymes Asia-Pacific og finalist til titlen som Danmarks sejeste ingeniør.

I årene herefter arbejder Julie Malbaek med teknisk salg og implementering af nye anlæg i store dele af Asien, indtil hun i december 2012 skifter til Novozymes. Her er hun i dag avanceret til den nuværende chefstilling, hvor hun sidder med det fulde ledelsesansvar fra salg og marketing til forretningsudvikling.

Det er noget af et skifte for en byggeingeniør. Hvorfor?

»Det har været en aha-oplevelse at finde ud af, hvad der var mine stærke kompetencer. Og ingeniørfaget har jo den utroligt store styrke, at du kan dreje det i alle mulige retninger, hvor du som eksempelvis jurist både fagligt og geografisk er bundet til det lovsæt, du specialiserer dig i.«

Ser du primært dig selv som ingeniør eller forretningskvinde i dag?

»Jeg ser mig selv som en teknisk sælger, som en der kan bygge bro mellem det kommercielle, det operationelle og det tekniske,« siger hun og uddyber:

»Jeg bruger min ingeniøruddannelse hver eneste dag. Ikke den specifikke viden, men evnen til at strukturere en problemstilling. I de fem år på DTU bliver du tærsket igennem for at lære at brække et problem op i mindre bidder og sætte nogle milestones op undervejs. Den evne er utrolig brugbar, uanset om du arbejder i en teknisk eller en kommerciel sammenhæng.«

»Som ingeniør kan du favne bredt. Du er løsningsorienteret, du har ja-hatten på, og som udgangspunkt er der ikke noget, der ikke kan lade sig gøre.«

Vild med Asiens dynamik

Har du en faglig drøm hængende et sted derude?

»Du skyder ikke fart, hvis du ikke er ambitiøs på dine egne vegne. Og jeg vil rigtig gerne have en topleder-rolle en dag, men jeg er ikke drevet af en titel, jeg er drevet af at kunne udrette noget,« siger Julie Malbaek, der er blevet hædret som ‘super hero’ i Novozymes Asia Pacific.

I dag bruger hun halvdelen af sin arbejdstid på farten med kundebesøg blandt vidt forskellige kulturer:

»Jeg kan ufattelig godt lide at være i Asien, jeg er vild med dynamikken herude og den kollegiale stemning, som er meget mere relationsbaseret end i Europa,« siger ingeniøren, der ud over engelsk og tysk taler og forstår mandarin på et niveau ‘som en af mine kolleger siger, svarer til hans femårige søn.’

Fritiden er helliget sport. Julie Malbaek har løbet maraton i asiatisk hede på en tid under tre en halv time. Derudover dykker hun, står på ski og vandrer i bjerge.

Dette er sidste portræt af de seks finalister til titlen som Danmarks sejeste ingeniør. Vinderen af konkurrencen kåres inden udgangen af november.

Læs også Her er Danmarks seks sejeste ingeniører.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>