Daily Archives: October 1, 2015

Nederlag til TDC i Østre Landsret: Rivaler kan forlange at TDC graver fibernet ned for sig

TDC skal betale for konkurrenternes kunder. Det er resultatet af en afgørelse i Østre Landsret onsdag.

Afgørelsen sætter punktum for en fem år gammel strid om, hvor vidt konkurrerende selskaber kan bede TDC om at etablere stikledninger fra sit fibernet i København og Nordsjælland ind til konkurrenternes kunder.

Vel at mærke uden at TDC får nogen kompensation for arbejdet.

“Overordnet er det jo en rigtig ærgerlig sag for TDC, at selskabet skal hjælpe konkurrenterne med at stjæle kunder fra TDC,” lyder dommen fra teleanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

Annonce:


Kan betyde fibersats fra TDC
TDC er blevet kritiseret for ikke at udvikle sit fibernet tilstrækkeligt, siden firmaet i 2009 købte Dong’s fibernet i Storkøbenhavn og Nordsjælland, og Morten Imsgard mener, at TDC har manglet motivation på området.

Det kan du læse mere om her: Dansk Energi: Fiberudrulning er gået i stå i TDC-områderne.

“De selskaber, som anklager TDC for ikke at udvikle fibernettet, har jo en pointe. Det er dyrt at koble kunderne på fibernettet, og TDC har ikke nogen interesse i at koble dem på, for de har andre muligheder som coax-kabler,” siger Morten Imsgard.

TDC’s planer med coax-kabler kan du læse mere om her: Sådan vil TDC levere 1 gigabit internet til danskerne.

Nu, hvor Østre landsret har truffet sin afgørelse, ser billedet dog anderledes ud for TDC.

Og det kan betyde, at TDC omfavner fiberløsningerne i en hidtil uset grad for at holde på kunderne.

“Afgørelsen kan tvinge TDC til at være mere aggressive på deres fibernetværk i Nordsjælland. For TDC kan lige så godt grave for sig selv frem for at grave for konkurrenterne. For hvis man både mister kunder og skal betale for det, er det jo ret ærgerligt,” vurderer Morten Imsgard.

Stort potentiale
Konkurrenterne er heller ikke blinde for de muligheder, som afgørelsen medfører.

“Det er super positivt, at vi endelig har fået den afgørelse. Det åbner for et stort potentiale på Sjælland, hvor fibernettet jo har ligget passivt,” vurderer Jørgen Stensgaard, direktør i fiberbredbåndsudbyderen Waoo.

TDC er uimponeret
TDC selv taler i betydeligt mere afdæmpede toner om sagen.

“Afgørelsen har ikke den store betydning for os. Det der var gældende i går, gælder også i dag, så forretningsmæssigt betyder det ikke det store,” lyder det i en mail fra presserådgiver Mette Marie Rasmussen.

Annonce:


Hvorfor ikke i hele landet?
Men hvorfor er det kun TDC som skal åbne sit fibernet for konkurrenterne?  

Sagen begyndte allerede i november 2010, da IT- og Telestyrelsen afgjorde, at TDC skulle betale for at etablere stikledninger til konkurrenters kunder, hvis de boede mindre end 30 meter fra TDC’s fibernet.

Siden har sagen været forbi både Teleklagenævnet og EU-domstolen, som bekræftede beslutningen.

Teleanalytiker Morten Imsgard stiller sig uforstående over for beslutningen om, at det kun er TDC, som skal tilbyde gratis stikledninger til sine konkurrenter.

“Det virker ret drastisk. For hvis man er fibernetudbyder i Jylland og skal betale for at grave sine egne stikledninger, hvorfor skal man så ikke bare starte med TDC’s kunder i Nordsjælland? Nogle gange kommer der jo nogle ting fra EU, som man må ryste på hovedet af.”

Hos TDC rystes der også på hovedet over afgørelsen.

“Der er et misforhold mellem den måde, man regulerer TDC og f.eks elselskaberne. Elselskaberne får lov til at beholde deres fibermonopol i et område af landet, mens TDC skal åbne sit net for konkurrenter og tilmed etablere stikledninger for konkurrenterne på op til 30 meter,” skriver Mette Marie Rasmussen fra TDC’s presseafdeling.

Konkurrenterne er uenige
Den holdning går ikke igen konkurrenterne.

Hos Waoo mener direktør Jørgen Stensgaard, at afgørelsen er, som den er, fordi TDC ikke udbyggede fibernettet tilstrækkeligt.

“Humlen er jo, at TDC er så store og har en interesse i at bibeholde gammel teknologi, og det er ikke til gavn for forbrugerne. Hvis man gjorde det samme med fibernet i resten af landet, ville TDC jo kunne smadre markedet via deres størrelse.”

Posted in computer.

Rygtestorm om stort hack af Microsoft Update – men Microsoft afviser det hele

En højst besynderlig sikkerhedsopdatering fra Microsoft har fået flere it-folk til at klø sig i nakken.

Samtidigt har flere stillet sig spørgsmålet om, hvorvidt Microsofts sikkerhedsopdateringer er blevet hacket.

Hvis dette skulle have været tilfældet, ville konsekvenserne næsten være uoverskuelige.

For det ville give eventuelle bagmænd muligheden for at distribuere malware til de hundredmillionvis af Windows-brugere i hele verden.

Det skriver blandt andre Ars Technica.

Test røg med i opdatering
Microsoft har dog reageret hurtigt, og et halvt døgn efter de første bekymrede beskeder begyndte at tikke ind hos it-giganten i Redmond, maner Microsoft rygtet i jorden.

Samtidig forklarer selskabet til Ars Technica at bekymringerne hos it-folket sandsynligvis skyldtes, at Microsoft ved en fejl kom til at udsende en testopdatering.

Den udmelding bekræfter Microsoft Danmark over for Computerworld.

“Vi kom ganske enkelt til at publicere en test-update, og den er taget ned igen,” lyder det fra Microsoft Danmarks kommunikationsdirektør Anders Adelhorst.

Ars Technica rapporterer, at fejlen i opdateringerne tilsyneladende har ramt Windows 7-brugere værst, da flere har oplevet, at deres system er gået ned.

Læs også:
Microsoft: Du kommer selv til at kunne vælge opdaterings-tempo i Windows 10 – stort set

Posted in computer.

Microsoft: Det her bruger vi dine data til – og det her indsamler vi ikke

Microsofts håndtering af persondata er kommet i fokus efter lanceringen af Windows 10.

Et markant større fokus på indsamling af data omkring den enkelte bruger blev igangsat ved den nye version af det populære styresystem.

Og der er mange, som ikke synes om det nye skift – at Microsoft alverdens viden om brugerne.

Men sådan forholder det sig slet ikke. Det forklarer Microsofts Windowschef, Terry Myerson i endnu en blogpost på området.

“Tillid er en af kerneelementerne i vores vision om en mere “personal computing”-fremtid, og vi ved også godt, at vi skal gøre os fortjent til den,” skriver Terry Myerson i blogposten, som kommer i forbindelse med en række ændringer i sine privatlivsaftaler.

Og i blogposten forklarer Terry Myerson, at der er tre punkter, hvor Microsoft indsamler data om dig.

1. Sikkerhed- og brugsdata
Microsoft indsamler “begrænset” information fra din computer og brug for at skabe en sikker oplevelse af Windows.

Det er data, som ikke kan rettes tilbage mod dig, såsom et anonymt ID, enedsnummer og program-crashes.

Der medfølger ingen filer, og Microsoft gør selv sit for at være sikker på ikke at indsamle data, som kan spores til en bestemt person.

Tidligere på årets ved lanceringen af Windows 10 opdagede Microsoft og OEM-partnere, at der var et problem med en bestemt version af en Nvidia grafikkortsdriver, som skabte problemer for brugerne.

Frem for at vente på tilbagemeldinger fra brugerne, kunne Microsoft kontakte Nvidia, få rettet fejlen, sende en rettet version ud til Windows Insiders inden for 24 timer, tjekke om det virker og til sidst sende en færdig version ud til alle inden for 48 timer.

Det er en funktion, som du ikke kan melde fuldstændig fra, men enterprises får muligheden senere på året, selvom Terry Myerson kraftigt fraråder, at man gør det.

Hvis du ikke ønsker at sende data til Microsoft, så kan du følge denne guide til, hvordan du begrænser det.

2. Personrettet data
En stor del af Windows 10 handler om at give dig den rigtige information på de rigtige tidspunkter.

Det er det formål, som blandt andet Cortana, Microsofts digitale assistent, skal klare, men det har også afgivet et ramaskrig hos brugerne, som ikke er glade for, at den indsamler data.

Det gør den slags assistenter. I samme gruppe står Google Now og Apples Siri.

Og Microsoft fortæller i blogposten, at de kun indsamler data, som du har givet lov til. Du kan under indstillinger selv slå alt fra, men med det får du også mindre features – såsom ingen Cortana. Hun findes endnu ikke på dansk, så det rammer ikke os så hårdt.

3. “Den data vi ikke indsamler – og det gør de andre!”
Microsoft indsamler også data omkring dig for at målrette reklamer via et Adverticement ID, som du selv kan melde fra, hvis du ikke ønsker det.

Men Terry Myerson fortæller i blogposten, at der er meget data, som Microsoft ikke indsamler, som de andre - host… Google host… - indsamler som en del af selskabets forretningsmetode.

“Modsat nogle andre platforme indsamler Microsoft ikke data omkring dig via skanninger af mails, personlige filer eller andre kommunikationsformer for at rette reklamer mod dig,” skriver Terry Myerson.

Vi har her på Computerworld skrevet en del om Windows 10 og dens omdiskuterede privacy-politik, som er noget anderledes end tidligere versioner af Windows.

Hvad tænker du om den debat, som har været omkring den potentielle dataindsamling ved Windows 10? 

Læs også:

Microsoft: I kan stole på os – vi overvåger ikke og snuser ikke rundt

Vi har testet den endelige version af Windows 10: Her er vores dom

Posted in computer.

Stolte danske traditioner bag overset headset-succes: Er Danmarks bedste inden for sit felt

Mennesker, der taler med hinanden, er krumtappen i meget af den kommunikation, som foregår gennem et stadigt tættere forbundet spind af computere, internet-services, mobiltelefoner og andre devices.

Derfor er god lyd i ørerne en efterspurgt vare, som der kan tjenes gode penge på.

Et af de firmaer, som har grebet den mulighed er Sennheiser Communications, som fra sin danske base har skabt en solid forretning med produktion af headsets.

Det skaffer selskabet en topplacering i 2015-udgaven af Computerworlds Top 100 i kategorien for pc- og udstyrsproducenter.

Selskabet blev startet i 2003 som et joint venture mellem den tyske Sennheiser-koncern og danske William Demant Holding (ejer af Oticon). Hver ejer de 50 procent af Sennheiser Communications.

Forretningen kombinerer dansk know how indenfor høreapparater med tyskernes viden og stærke brand indenfor højttaler- og mikrofon-teknologi, fortæller administrerende direktør Jeppe Dalberg-Larsen, der har været med hele vejen siden opstarten for 12 år siden.

Han siger, at successen i høj grad bygger på synergier, der er mellem den know how, som de to ejere bringer med sig ind i samarbejdet.

Brander sig som premium-produkt
Resultatet er en palette af premium-produkter, kunderne er parat til at betale en god pris for. Kundesegmenterne er gamere, private forbrugere og ikke mindst virksomheder, der har behov for professionelle headsets til kontorbrug og call-centre.

På det sidste område har Sennheiser Communications etableret sig som nummer tre på verdensmarkedet – i skyggen af markedets to mastodonter, Plantronics og danske GN Netcom, som tilsammen har mere end 80 procent af verdensmarkedet.

“Det er et marked i stærk vækst. Du kan se mange store virksomheder, der skal bruge tusindvis af headsets, når de udruller unified communications-løsninger. Microsoft er pt. en af de helt store spillere. Skype for business er meget populært. Vi konkurrerer head to head med GN Netcom, og det gælder om at holde sig til,” siger Jeppe Dalberg-Larsen.

Han mener ikke, at det fælles danske ophav giver en særlig familiefølelse eller sentimentalitet, når de danskbaserede selskaber er ude i marken for at kæmpe om de samme kunder.

“Vi er stærke konkurrenter, vil jeg sige. Når vi er ude på markedet lugter sælgerne blod, når de ser hinanden. Mange ordrer er baseret på udbud, hvor du skal ind på store headset-udrulninger. Og vi konkurrerer også om den samme slags ingeniører, så der bliver ikke givet ved dørene. Men det er så også med til at holde os skarpe,” siger Jeppe Dalberg-Larsen.

Han kan dog godt mobilisere en smule national stolthed over at danske firmaer står så stærkt indenfor lyd-teknologi. Det slår også igennem på andre områder.

“Helt grundlæggende er der en lang tradition for acoustic engineering i Danmark via DTU og andre uddannelsesinstitutioner. I høreapparat-industrien er Oticon, Widex og GN Resound blandt de seks største globale spillere.”

“Og hele lydbranchen har en lang historie og tradition i Danmark, hvor der er nogle folk, der har været gode til at bygge en forretning op. William Demant har eksisteret i over 100 år. Der er B&O og GN-koncernen, og du kan også nævne Brüel & Kjær, som er et gammelt akustisk firma. Så det er en kernekompetence og en særlig know how, som vi har i Danmark,” slutter Jeppe Dalberg-Larsen.

Læs også:

Her er vinderen af Computerworlds Top 100: Mød Danmarks dygtigste it-virksomhed

GN Netcom har ramt en guldåre: Er klar til at indtage verden


Årsregnskab

Sennheiser Communications A/S



Læs mere om Sennheiser Communications A/S i Brancheguiden



Kilde

Dansk RegnskabsAnalyse

Posted in computer.

Advarsel: Flere kritiske sårbarheder fundet i Apples spritnye styresystemer

It-giganten Apple har fundet lappegrejet frem til en række sårbarheder, der er fundet i styresystemerne OS/X til Mac og iOS til iPhone og iPad.

Det oplyser sikkerhedsselskabet CSIS Security Group, som kategoriserer flere af hullerne som kritiske svagheder, der nu er fundet lapper frem til. 

“Vi anbefaler, at man opdaterer med det samme,” lyder det fra CSIS Security Group.

Lapper nye styresystemer
Et af hullerne er fundet i det spritnye El Capitan-styresystem til Mac-computere, hvor blandt andet ens adressebog er i fare for at blive kompromitteret.

Det kan du læse mere om på Apples sikkerhedssite, hvor du også kan hente lappegrejet til det nye styresystem.

Også i det nyligt lancerede iOS 9 er der fundet sikkerhedshuller hos iPhone 4- og iPad 2-brugerne.

Sårbarheden hidrører låseskærmen, som i visse tilfælde kan give udefrakommende adgang til ens kontakter og billeder.

IOS 9-sårbarheden kan du læse mere om på Apples sikkerhedssite.

For at hente sikkerhedslappen har Apple har udarbejdet en guide til at hente nye iOS-opdateringer, som du kan læse mere om her.

Læs også:
Apple klar med spritnyt Mac-styresystem: Nu begynder kampen mellem El Capitan og Windows 10

Sådan kører Apples nye iOS 9 på din gamle iPhone eller iPad

Posted in computer.

Analyse: Apple-styresystemer vil snart overhale Windows

Microsofts Windows var i pc’ernes storhedstid verdens absolut største styresystem. Sådan er det ikke længere.

Efter smartphonens fremkomst har Microsoft støt tabt terræn, idet selskabet aldrig har været i stand til for alvor at få fodfæste på mobilmarkedet, hvor Android og iOS i dag sidder grundigt på flæsket.

Vil snart blive overhalet
Ser man på det totale marked for styresystemer – altså både til smartphones og computere – kan Microsoft i kraft af sin solide position på pc-markedet – fortsat være med.

Ifølge analysehuset Gartner vil Apples suite af styresystemer, iOS og OS X, nemlig overhale Windows i løbet af 2017.

Antallet af Windows-brugere falder støt, lyder det fra analysehuset.

I år vil der blive solgt omkring 308 millioner Windows-devices – inklusive pc og mobile devices. Det svarer til et fald på seks procent i forhold til i fjor.

De 308 millioner Windows-enheder svarer til 12,9 procent af samtlige solgte maskiner i 2015, hvoraf 80 procent er smartphones, hvoraf langt størstedelen kører på Android, der er verdens største styresystem målt på styk.

Gartner har ret stabilt gradvist nedskrevet forventningerne til Windows gennem hele 2015.10.01

Analysehuset forventer nu, at der i 2017 vil blive solgt 325,9 millioner Windows-enheder, hvilket til den tid vil svare til 12,9 procent af samtlige solgte maskiner.

Til gengæld mener analysehuset, at Apples styresystemer vil vinde så meget frem, at de i 2017 vil overhale Windows, der altså dermed vil blive henvist til en tredjeplads efter Android og iOS/OS X.

Der vil i år ifølge Gartner blive solgt 298 millioner Apple-maskiner – altså både iOS og OS X. Det svarer til 12,4 procent af alle solgte maskiner.

Det antal står til at stige ret betydeligt i de kommende, mener Gartner.

I 2017 vil der således ifølge analysehusets beregninger blive solgt 326,6 millioner Apple-maskiner – knap en million flere end antallet af solgte Windows-maskiner.

En væsentlig del af æren skyldes det stærke salg af iPhone, som har fået nyt liv efter lanceringen af iPhone 6-modellerne, som i den grad ramte plet.

Det kan du læse mere om her: iPhone 6 tonser frem: Får europæiske Android-brugere til at skifte

Til gengæld har Microsoft trods opkøb af Nokia og mange forsøg aldrig været i nærheden af et gennembrud på mobilmarkedet.

Fornylig nedskrev selskabet milliard-købet af Nokia til nærmest ingenting. Samtidig har selskabet meddelt, at antallet af nye telefoner skal skæres drastisk ned.

Det kan du læse mere om her: Microsofts vej ud af Windows Phone-katastrofen: Hvorfor ikke bare gøre ligesom Apple?

Hverken Windows eller iOS/OS X kommer dog i nærheden af Googles Android, der alt medregnet uden sammenligning er det styresystem, der bliver solgt flest eksemplarer af hvert år.

I 2017 vil der ifølge Gartners beregninger blive solgt 1,6 milliarder Android-enheder, hvilket svarer til 65 procent af samtlige solgte smartphones, computere og tablet-computere.

Gartner skriver i øvrigt, at den hastighed, hvormed forbrugerne udskifter deres telefoner og computere, er faldende.

Vi anvender kort og godt vores computere og telefoner i længere tid, inden vi udskifter dem med nye modeller.

Gartner mener dog, at Windows 10 vil få pc-markedet til at vokse igen.

“Erhvervslivets indkøb af Windows 10 vil tage rigtigt meget fart i 2017, hvor vi forventer, at pc-markedet igen vil begynde at vokse med fire procent,” lyder det fra Gartner.

Læs også:

Windows 10 Mobile lurer på et gennembrud hos virksomhederne – men iPhone kan være for suveræn

Microsoft fyrer 7.800 mand i sin mobil-division efter Nokia-fiasko – helt ny smartphone-strategi på trapperne

Posted in computer.

Skyldig eller ikke-skyldig: Sådan håndterer du advokatkrav om brug af Popcorntime

Interview: I sidste uge sendte advokatfirmaet Opus et brev til flere hundrede danske brugere af den ulovlige film-tjeneste Popcorntime.

Teksten indeholder et erstatningsbeløb, som Opus klient forventer at få indbetalt som erstatning for brug og distribution af beskyttet indhold via Popcorntime.

Der bliver gået til stålet med pris-kravene, og en enkelt film kan udløse et krav på op til 2.200 kroner.

Læs mere om det her: Masser af danskere fanget i Popcorn Time-fælde: Nu falder der krav om erstatning

Men hvordan skal du egentlig forholde dig, hvis du modtager en henvendelse fra Opus’ klient, der hedder Scanbox Entertainment?

“Hvis du intet kender til sagen, så mener jeg ikke, du skal betale erstatningskravet,” siger Clement Salung Petersen, Lektor, JUR Center for virksomhedsansvar på Københavns Universitet.

“I dette tilfælde vil jeg anbefale, at du straks skriver et brev, hvor du beskriver din uskyld og afviser kravet.”

Ret eller ikke ret
Præcis hvordan sagen udvikler sig, er naturligvis svært at spå om.

“Det kan være, at Opus og deres klient vil være tilfredse med at nogle betaler erstatningen, eventuelt sender en rykker og så lader sagen ligge. Det ved vi ikke,” siger han, og fortsætter:

“Det kan også være, at de sager, hvor beviserne er solide, bliver hevet i retten.”

Erstatningskravene er udsendt til brugerne via ip-adresser, kombineret med oplysninger fra internetudbyderen. Er det grundlag solidt nok som bevismateriale. Der kan være mange tekniske spidsfindigheder ind over, eksempelvis flere brugere på samme ip-adresse?

“Det er overladt til dommeren. Hvis han er overbevist, når alle beviserne er gennemgået, så er det godt nok. Det beror på en konkret vurdering.”

To konkrete sager
Har der tidligere været lignende sager, hvor den anklagede blev kendt skyldig?

“Der har været et tilfælde i forbindelse med en torrent-bruger, der blev dømt. Han erkendte i retten, at han boede alene, havde installeret fildelingsværktøjer og krypteret sit trådløse netværk. Den sag var ret tydelig.”

Og uskyldig?

“Det er der også. Moderen i en familie stod som internet-abonnent og blev hevet i retten for fildeling. Hun anede dog intet om fildeling, og hun kunne ikke redegøre hvem, der havde delt filer. Hun blev frikendt, fordi man ikke kunne bevise, hvem den skyldige var.”

Har forældre ikke ansvaret for eksempelvis børn eller bekendte, der bruger internetforbindelsen?

“Som internetabonnent har man ikke noget objektivt ansvar for, hvad andre i ens husstand bruger ens internetforbindelse til. Forældre har dog en vis tilsynspligt i forhold til deres børn, så hvis forældre for eksempel er bekendt med, at børnene fildeler ulovligt, bør de reagere herpå. Som forældre hæfter du desuden for dine hjemmeboende børns skadegørende handlinger med op til 7.500 kr. for hver skadegørende handling,” fortæller han.

Læs også om de konsekvenser, der kan være, hvis du ikke betaler: Advokat: Her er konsekvenserne hvis ikke du betaler opkrævning fra Popcorntime


Annonce:


Hvis man er skyldig, skal man så hoste op med pengene?

“Hvis du er skyldig, så bør du gå til en advokat for at få vurderet din retsstilling. Advokaten vil kunne vurdere, hvor stor risikoen for en retssag er – og hvordan den i givet fald må antages at ville falde ud. På den baggrund kan man overveje at gå med til et forlig,” siger Clement Salung Petersen.

Mangler regler for erstatning
I dag er der ikke tydelige retningslinjer for hvornår, der må udsendes disse erstatningssager, og hvordan man udregner erstatningsbeløbene.

Ser man på Tyskland har disse erstatningssager eksisteret i mange år.

Det har næsten været en industri for advokater, der hele tiden har hævet erstatningsbeløbet, og blevet grådigere og grådigere.

Lovgiverne i landet har ligefrem været nødt til at gribe ind og sætte et maksimum på erstatningsbeløb.

Hvad mener du? Skal der også være faste retningslinjer i Danmark? 

Læs også:
Advokat: Her er konsekvenserne hvis ikke du betaler Popcorntime-opkrævningen

Computerworlds læsere: Derfor bruger vi pirat-tjenester

Netflix’ masterplan er filmverdenens værste mareridt – men kunderne jubler

To fynboer anholdt af politiet for streaming-info på website

Popcorn Time-grundlægger: Vi blev tilbudt millioner for at sprede malware til brugerne

Posted in computer.

Databombe fra EU-domstol: Kan forbyde europæiske data-overførsler til USA

I sidste uge kom der en ganske bombastisk udmelding fra EU-domstolens generaladvokat Yves Bot i en sag om dataoverførsler fra Europa til USA.

Konsekvensen af sagen kan blive, at EU-domstolen lytter indgående til sin generaladvokats udtalelser og helt dropper den såkaldte Safe Harbor-ordning til dataudveksling mellem EU og USA.

Det bliver endeligt afgjort tirsdag 6. oktober, hvor Safe Harbor-ordningen kan få et reelt dødsstød.

Hvis det sker, skal danske virksomheder med data i USA samt ikke mindst alle de amerikanske it-giganter som Facebook, Google og Apple med forretning i Europa til at finde alternative løsninger til at få udvekslet deres data mellem de to kontinenter på.

Derfor ruller sagen
Baggrunden for denne kontroversielle udvikling er, at den østrigske Facebook-bruger Maximillian Schrems har klaget over, at hans data i lighed med andre Facebook-brugere bliver overført til det amerikanske sociale medies servere via Facebooks irske datterselskab.

Maximillian Schrems har ovenpå NSA-whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer om amerikanske myndigheders datasnagerier brokket sig til det irske datatilsyn, da han ikke mener, at hans Facebook-data er sikre i USA.

Læs også: Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden

I første omgang afviste det irske datatilsyn klagen med henvisning til Safe Harbor-ordningen, hvor EU-Kommissionen tilbage i 2000 har udtalt, at Safe Harbor-ordningen sikrer et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau for de personoplysninger, der måtte overføres til USA.

Annonce:


Nu skal den irske højesteret træffe afgørelse i sagen. Og på spørgsmålet om, hvorvidt domstolen bare skal følge Kommissionens udtalelser fra 2000, udtaler EU-domstolens generaladvokat Yves Bot så, at den irske domstol ikke skal begrænses af Kommissionens gamle holdning om Safe Harbor-ordningen.

I tillæg og helt uden at være direkte adspurgt nævner Yves Bot, at Kommissionens beslutning fra 2000 er ugyldig, og dermed sætter han selve Safe Harbor-ordningens overlevelse på spil.

Det bliver konsekvenserne
Advokat Nis Peter Dall, der er partner i advokatfirmaet Bird & Bird, har fulgt sagen tæt.

Han fortæller til Computerworld, at det opsigtsvækkende i sagen er, at Yves Bot helt på egen regning går ud og stiller spørgsmålstegn ved Safe Harbor-ordningen, som dermed reelt kan smuldre væk om en uges tid.

“Helt skåret ind til benet, er det generaladvokatens forslag til afgørelse for domstolen. Men hans udtalelser er ikke bindende, selvom domstolen vil nærlæse hans argumentation, inden den tager stilling til sagen,” forklarer advokat Nis Peter Dall.

Den danske EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre er begejstret over, at Safe Harbor-aftalen nu kan være på vej ud over kanten.

“Vi kan ikke bare spise borgere af med, at de kan slette deres Facebook-profil, hvis de er bekymret for, om deres personlige oplysninger bliver misbrugt. Sådan lød EU-Kommissionens svar ellers tidligere på året. Det er simpelthen uholdbart,” forklarer Morten Helveg Petersen.

“Kommissionen har allerede besluttet at indgå i forhandlinger med USA netop på databeskyttelsesområdet. Det ser jeg som et tegn på, at den nuværende aftale – den såkaldte Safe Habour-ordning ikke leverer en tilstrækkelig beskyttelse, og hvordan kan EU-borgere så føle sig sikre?” spørger politikeren retorisk.

Annonce:


Den sandsynlige afløser
Den danske advokat Nis Peter Dall fortæller, at hvis Safe Harbor-ordningen skulle ryge på gulvet, så vil den såkaldte SCC-ordning (Standard Contractual Clauses) formentlig være afløseren for mange selskaber.

“Safe Harbor er i dag et meget anvendt system til overførsel af data mellem EU og USA. Derimod er SCC gældende i hele verden. Hvis SCC’er skal anvendes, skal der indgås formelle aftaler mellem de enkelte dataeksportører og -importører, og det kan betyde en del mere papirarbejde,” siger Nis Peter Dall.

“Jeg tror dog personligt ikke, at det flytter noget, da det næppe er den rette vej at beskytte data mod efterretningstjenesterne på. Det virker mere som et stød i det blå, hvis Safe Harbor-ordningen skal erstattes med SCC,” vurderer advokaten.

Med andre ord kan Safe Harbor-ordningen bryde sammen på grund af mistillid til de amerikanske myndigheders beviselige snagerier i datamængden, og erstatningen i form af SCC vil ifølge advokat Nis Peter Dell reelt ikke betyde den helt store ændring på det punkt.

“Til syvende og sidst handler datahåndteringen om tillid,” runder Nis Peter Dall af.

Læs også:
Pas på de kostbare faldgruber: Her er eksperternes 10 gode råd om cloud-aftaler

Posted in computer.

Microsoft og Google slutter fred: Dropper bølge af sagsanlæg mod hinanden

Microsoft har siden Satya Nadella tiltrådte som topchef anlagt en lagt mere forsonlig og samarbejdsvillig tone end tidligere.

Den nye stil fører nu til, at Microsoft og Google giver hinanden håndslag på, at de fremover ikke skal bruge så meget krudt på at bekrige hinanden med juridiske våben.

De to selskaber er således blevet enige om at droppe godt 20 sagsanlæg, som de to selskaber ellers har haft kørende mod hinanden på kryds og tværs i retssale i USA og Tyskland gennem lang tid.

Sagerne handler alle om tvister om forskellige patenter, som de to selskaber gensidigt mener, at den anden part har krænket.

Vi fortalte i fjor om, hvor mange penge Microsoft egentlig scorer på netop disse patenter. Det kan du læse mere om her: Microsoft scorer 20 milliarder kroner på Android-patenter

“Det glæder Microsoft og Google at meddele et forlig på patent-området. Som led i forliget opsiger selskaberne alle nuværende patent-sager mellem dem – inklusive sager om Motorola Mobility,” hedder det i en meddelelse, som Microsoft og Google har udsendt i fællesskab.

De to selskaber vil desuden fremover samarbejde om patentspørgsmål i fælles bestræbelser på at “hjælpe vores kunder,” som det hedder.

Det underbygges af, at Microsoft og Googles eksempelvis allerede er i gang med et samarbejde om en ny, fælles video-codec. Også Netflix, Mozilla og andre er med i dette samarbejde.

Microsoft understreger dog, at det store forlig med Google ikke betyder, at selskabet også dropper dets bestræbelser på at opkræve royalties fra diverse producenter af Android-telefoner.

Microsofts nye samarbejds-vinkel har i det seneste års tid ført til store – og for nogle år siden helt utænkelige – samarbejdsaftaler med tidligere tiders kæmpe-rivaler.

De tæller Salesforce, Apple, Dropbox og VMware, ligesom topchef Satya Nadella har erklæret sin kærlighed til hele open source-verdenen, efter store Linux-løsninger som Hadoop, Cores OS og Cloudera blev indlemmet i Microsofts cloud-tjeneste Azure – som i øvrigt også understøtter løsninger fra IBM og Oracle.

Læs også:

Salesforce og Microsoft i nyt samarbejde: Dyb integration af Salesforce i Office-programmer

Microsoft og VMware slutter fred: Indgår stort partnerskab efter mange års indædt bekrigen af hinanden

Ny kæmpeaftale: Derfor går Dropbox nu pludselig sammen med Microsoft

Microsoft i kovending: Lancerer kæmpeprogram til iPad

Her er planen med Microsoft & Salesforce – derfor går de sammen

Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig – her er den nye fremtid

Gratis Office til Android på vej: Microsoft søger Android-brugere til beta-test

Er Microsoft på vej til at gøre hele Windows open source?

Microsoft: Vi er åbne for alting og er villige til at gøre alt for at vinde i markedet igen.

Microsoft: Vi elsker Linux – indlemmer Linux i stor stil

Posted in computer.

Taxa-direktør: Uber kan ikke noget, som taxabranchen ikke har været i stand til i fem år



Thomas RB Petersen, administrerende direktør for Taxa 4×27. 

Der er opbrud i den danske taxabranche, som i øjeblikket udfordres af en række nye app-drevne koncepter.

Her er amerikanske Uber, der sidste år stormede ind på det danske taxa-marked, den største og mest markante udfordrer. 

Mens et af de mest lovende alternativer til Ubers populære app herhjemme har været appen Drivr, der gennem et samarbejde med det københavnske taxaselskab 4×27 har leveret en Uber-lignende oplevelse.

Skilsmisse skaber ny konkurrent
Men i sidste uge blev samarbejdet mellem Drivr og 4×27 afbrudt på grund af samarbejdsvanskeligheder mellem de to selskaber.

Drivrs app er dog stadigvæk aktiv i København og tilbyder nu i stedet et limousine-lignende transport-tilbud via et samarbejde med en limousine-tjeneste.

De billigste vogne koster det samme som en almindelig taxa, mens de mere eksklusive vogne er dyrere.

Skillsmissen mellem taxabranchen og Drivr betyder dermed, at endnu en udefrakommende spiller har meldt sig i kampen om det danske taxamarked, der udover Uber og nu Drivr også kæmper mod apps som Blaffer og Haxi.

Samarbejder med stor taxa-app
Samtidig har 4×27 valgt at indlede samarbejde med den tyske taxa-app taxi.eu, der samler etablerede taxaselskaber i mere end 100 forskellige europæiske byer.

“Bruddet med Drivr betyder, at vi må opgive nogle af de oprindelige visioner, der lå til grund for vores samarbejde. Til gengæld er vi nu blevet en del af europas største taxa-app, som jeg mener stort set kan det samme som både Uber og Drivr,” siger Thomas Petersen, der er administrerende direktør for Taxa 4×27.

Uber har jo stor succes med at digitalisere taxa-bestillingen via en app, og nu er jeres samarbejde med Drivr gået skævt. Hvad mener du bør være taxa-branchens svar på den digitale udfordring, der kommer fra Uber? 

“Uber kalder sig selv for banebrydende og disruptive, og hvad ved jeg. Men ret beset kan de ikke noget, som taxabranchen i Danmark og resten af Europa ikke har kunne de sidste fem år. Uber var kun nyskabende i USA. Allerede i 2010 havde vi en app, der kunne det samme og året efter, havde de andre danske taxaselskaber det også.” 

Uber har snart været i Danmark i et år. Hvor kraftigt har I kunne mærke konkurrencen fra Uber?

“Der er jo helt åbenlyst nogle kunder, der er forsvundet fra os og branchen som helhed, og det er naturligvis noget, som vi mærker.  Det er svært at sætte tal på, hvor mange kunder vi har mistet. Men vi kan i hvert fald se, at da vi før Ubers entre startede vores samarbejde med Drivr, der havde vi mellem 8.000 og 10.000 ture om måneden via appen. Men da vi afbrød samarbejdet i sidste uge var det faldet til lige under 4.000,” siger Thomas Petersen.

Men hvad er din forklaring på Ubers succes?

“En del af forklaringen er, at mange mennesker ikke ved, at taxabranchen allerede har apps, der minder om Ubers. Men jeg mener også, at Ubers succes i høj grad bygger på, at de kan sænke priserne, fordi de ikke spiller efter samme regler som resten af branchen. Samtidig har de så mange penge, at de mere eller andre kan købe sig til nye brugere ved at tilbyde, at du som ny bruger får den første tur til en pris, der næsten er gratis.”



Et udvalg af de forskellige taxa-apps på markedet. Fra venstre mod højre: Drivr, Uber, taxi.eu og 4×35.

Annonce:


Men hvad skal jeres strategi så være fremadrettet. Skal I bare sætte jer ned, krydse fingre og håbe på at Uber bliver forbudt? 

“Jeg tror ikke på, at Uber kan forbydes, og jeg mener heller ikke, at Uber skal forbydes. Til gengæld mener jeg, at vi skal have et nyt regelsæt, der sikrer, at Uber og taxabranchen får de samme vilkår. Helt konkret ønsker jeg en sikkerhed for, at alle Uber-chauffører betaler skat og har tilladelse til at køre taxa, mens jeg samtidig mener, at det skal være lettere etablere sig som taxavognmand,” siger han.

Thomas Petersen mener desuden, at en liberalisering af taxalovgivningen bør åbne for, at det bliver bedre mulighed for at taxaselskaberne kan konkurrere med hinanden på både pris og serviceniveau.

Annonce:


Kritik af taxa-service
Efter lanceringen af Uber har kritikken af service-niveauet i etablerede taxabranche været tiltagende. Hos Uber har brugerne mulighed for give karakterer til chaufførerne, og efterfølgende udelukke chauffører med dårlige karakterer fra systemet. 

Ifølge Thomas Petersen giver taxiloven dog ikke de etablerede taxaselskaber samme muligheder for at udelukke chauffører med dårlige karakterer. 

Men for nylig indgik Taxa 4×27 et samarbejde med hotel- og restaurationsbranchens organisation, Horesta, der har til mål at højne serviceniveauet i taxabranchen. 

Ifølge Thomas Petersen er samarbejdet dog ikke direkte foranlediget af den skærpede konkurrencesituation, som Uber har skabt. 

“Uber siger altid, at servicen er for dårlig i taxa-hvervet, når de kommer ind på et nyt marked. Det var også tilfældet i USA, hvor Uber blev etableret, men jeg mener ikke, at taxi-servicen i Europa er så ringe, som den var i USA. Selvfølgelig kan den altid blive bedre, men jeg mener ikke, at Ubers service er bedre,” siger han.

Læs også:
Danske taxachauffører i demonstration: Derfor vil vi have Uber for en dommer

Post Danmark om trussel fra Uber: Sådan vil vi modstå konkurrencen 

Vi giver dig svar på syv centrale spørgsmål om Uber

Posted in computer.