Sådan stiller du de rigtige spørgsmål til jobsamtalen

De gode råd før en jobsamtale handler ofte om, hvordan du forbereder dig på de spørgsmål, intervieweren stiller, og hvordan du svarer på dem med arbejdsgivers behov in mente.

Men der findes en anden type spørgsmål, som er gode at have i baghånden ved jobsamtalen. Det er dem, du skal stille for at finde ud af, om virksomheden er det rette match for dig – og som samtidig får dit engagement til at stå ud fra mængden.

Holder du øje med dine fremtidige karrieremuligheder? Opret en jobagent på Jobfinder

De ti spørgsmål stammer fra The Guardians karriereguide. De er ikke tænkt som en fast skabelon, men som forslag du kan vælge og vrage mellem, så de passer til den virksomhed, du er til samtale hos.

  • »Hvad er de mest – og de mindst – positive aspekter i rollen som (afdelingsleder) hos jer?«
    Illustrerer, at du vil vide noget om de udfordringer, du kommer til at stå med og er klar til at tackle dem.

  • »Du nævnte, at der vil være en del kundepræsentationer, opsøgende research (eller lign.). Hvad, synes jeres mest succesfulde folk, er tilfredsstillende ved den del af rollen?«
    Spørgsmålet har to fordele: 1) Det demonstrerer, at du har lyttet efter. 2) Det indikerer, at du finder tilfredsstillelse i at udføre arbejdet med succes.

  • »Hvilke muligheder for efteruddannelse tilbyder I?«
    Et klassisk spørgsmål der fremhæver, at du er opsat på at fremme dine færdigheder til gavn for virksomheden.

  • »Er der en mulighed for forfremmelse i fremtiden?«
    Endnu en klassiker. Viser din vilje til fremskridt.

Læs også: Hvad er dine svagheder? Sådan svarer du til jobsamtalen

  • »Kan du fortælle mig, hvordan rollen vedrører den overordnede struktur i virksomheden?«
    Demonstrerer, at du foretrækker teamwork og gerne vil vide, hvordan du kommer til at passe ind, og hvordan dit arbejde bidrager til resten af virksomheden.

  • »Hvordan vil du beskrive arbejdskulturen?«
    Signalerer, at du vil yde dit optimale og har behov for et positivt arbejdsmiljø for at gøre det. Indikerer samtidig, at du kan arbejde selvstændigt og ved,hvordan du får det bedste ud af dig selv.

  • »Hvordan bliver mine præstationer målt og bedømt?«
    Understreger, at du kender vigtigheden af at levere gode resultater.

  • »Hvad bliver de største udfordringer for firmaet i fremtiden? Eller: I har for nylig introduceret et nyt produkt, en ny service eller lign: Hvordan vil dette komme virksomheden til gavn?«
    Viser, at du er interesseret i både jobbet og arbejdsgiveren. Det bliver tydeligt, at du har lavet research hjemmefra og er ivrig for at høre for at høre deres analyse.

  • »Må jeg fortælle mere om min interesse i at kommunikere med kunder, udvikle nye produkter, implementere bedre systemer…?«
    En indlysende måde at få tilladelse (og mere tid) til at blæse i sin egen trompet – og det er altså det, en jobsamtale handler om.

  • » Er du i tvivl om, hvorvidt jeg egner mig til stillingen?«
    Giver dig mulighed for at fremhæve dine styrker. Viser, at du er åben for kritik og villig til at lære af andres erfaringer. Samtidig giver det dig chance for at rette op, hvis intervieweren har dannet sig nogle ideer om svagheder hos dig og du får mulighed for at slå en sidste slag for dig selv.

Læs også: Sådan tjekker du en kommende chef under jobsamtalen

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>